Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2009 10:06
A- A A+

Οι εξελίξεις γύρω από τις μολύνσεις από το βακτηρίδιο της λεγεωνέλας, οι αναφορές του Αντώνη Προκοπίου Κίτα στους ποινικούς ανακριτές, η μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη και η αύξησή τους στην Κύπρο, η τροχοδρόμηση για λήψης απόφασης αντικατάστασης του Ελλαδίτη Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, η «κρίση στις σχέσεις του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση», ο διορισμός σε επιστημονικό συμβούλιο ατόμου που ήταν «μάρτυρας κατηγορίας κατά αντιστασιακών», και η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ποιος ασκεί πολιτική;'', γράφει ότι την ώρα που στην Ευρώπη τα επιτόκια κατηφορίζουν συνεχώς, στην Κύπρο τραβούν την ανηφόρα, ενώ ώρα με την ώρα πληθαίνουν τα ερωτηματικά γύρω από τη δυνατότητα άσκησης οικονομικής πολιτικής από πλευράς της Κυβέρνησης. Γράφει, επίσης, ότι η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κατάγγειλε χθες στη Βουλή ότι οι επιφυλάξεις που είχε εκφράσει στην έκθεση του Γραφείου της για το συμβόλαιο 6 εκατομμυρίων λιρών της Cyta με τη Siemens επιβεβαιώθηκαν.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Τέλος στους Ελλαδίτες Αρχηγούς της Εθνικής Φρουράς'', γράφει ότι, εν μέσω έντονου παρασκηνίου και αντιδράσεων, νέα ρήξη στις σχέσεις της με την Αθήνα επιχειρεί η Κυβέρνηση, η οποία τροχοδρομεί τη λήψη απόφασης αντικατάστασης του Ελλαδίτη Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι συνεχίστηκε χθες η ένταση στις Κεντρικές Φυλακές, αυτή τη φορά από τους συγγενείς των καταδίκων, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα όταν τους απαγορεύτηκε η είσοδος για να επισκεφθούν τους κρατούμενους που βρίσκονται στην Πτέρυγα 1Β.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Ανοιξε το στόμα και κάρφωσε 3'', γράφει ότι τα ονόματα τριών μελών της Αστυνομίας, στα οποία διαβίβαζε πληροφορίες για υποθέσεις εισαγωγής ναρκωτικών, έδωσε χθες στους ποινικούς ανακριτές ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας, άλλως Αλ Καπόνε. Γράφει, επίσης, ότι με διαφοροποίηση του περιεχομένου της ταξιδιωτικής οδηγίας, που παρέχει το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας για την Κύπρο, συνοδεύτηκε η θετικότατη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελέως του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την υπόθεση Αποστολίδη κατά Οραμς.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Δέσμευση Υπουργού για απόδοση ευθυνών'', γράφει ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ποινική έρευνα για το σκάνδαλο λεγεωνέλας, που οδήγησε στο θάνατο τρία βρέφη, και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης συναντήθηκε χθες με τους γονείς των νεογνών. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας ανακοίνωσε χθες ότι οι νεοσύλλεκτοι που θα καταταγούν αυτό το μήνα στην Εθνική Φρουρά θα υπηρετήσουν θητεία 19 μηνών, και ότι θα προωθήσει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο '' 'Εξαίρεση' για λεγεωνέλα'', γράφει ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που δεν πληροί τα κοινοτικά πρότυπα και τις διαδικασίες προστασίας από μολύνσεις λεγεωνέλας. και είναι η μόνη χώρα από τις 27 της ΕΕ που έμεινε μόνο ως παρατηρητής στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Προστασίας από Μολύνσεις Λεγεωνέλας. Γράφει, επίσης, ότι μέχρι και με κλείσιμο της Πρεσβείας του Ισραήλ στη Λευκωσία προειδοποιούσαν Ισραηλινοί, αν δεν αυξάνονταν τα μέτρα ασφαλείας πέριξ του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Θα αποδοθούν ευθύνες'', γράφει ότι σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και άρχισαν να ''ξεσκονίζουν'' κέντρα υγείας, ξενοδοχεία και άλλους δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποκλειστούν άλλα κρούσματα προσβολής από το βακτηρίδιο της λεγεωνέλας. Γράφει, επίσης, ότι με στόχο τη στήριξη όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες και για να έρθουν οι νεότερες γενιές των Ε/κ και των Τ/κ κοντά μέσω ανθρωπιστικών εκδηλώσεων, πραγματοποιείται σήμερα δικοινοτική εκδήλωση με τίτλο ''Κύκλος Αγάπης''.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Σέρβος τουρίστας κρίσιμα με λεγεωνέλα'', γράφει ότι 55χρονος Σέρβος τουρίστας θεραπεύεται στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης ιδιωτικής κλινικής στη Λεμεσό, αφού τα αποτελέσματα αναλύσεων στις οποίες υποβλήθηκε ήταν θετικά για λεγεωνέλα. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος προτίθεται να δημιουργήσει δεύτερη κινητή μονάδα αφαλάτωσης, χρησιμοποιώντας την υποδομή που κατασκευάστηκε για να δεχθεί νερό από την Ελλάδα στην ακτή Γερμασόγειας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Κινούμενη άμμος η σχέση ΔΗΚΟ-Κυβέρνησης'', γράφει ότι όλο και βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση, με τις διαφορές τους να εντείνονται συνεχώς και να βγαίνουν προς τα έξω, γεγονός που ενοχλεί το Προεδρικό, και ότι αφορμή της νέας διαφωνίας των εταίρων στην Κυβέρνηση είναι η κοινή δήλωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη στην εφημερίδα του Δήμαρχου Λακατάμειας Λουκά Ιατρού για την εξέλιξη του Δήμου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''1967: Μάρτυς κατηγορίας κατά αντιστασιακών! 2008: Διορίζεται από τον Χριστόφια σε Συμβούλιο Παιδείας!'', γράφει ότι στις 11 Ιουνίου 2008 το Υπουργείο Παιδείας γνωστοποιεί τη σύσταση επιστημονικού συμβουλίου, στο οποίο αναφέρεται και το όνομα του Γιώργου Μαυρογιώργου, που αναφέρεται και ως μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος συμφοιτητών του το 1967 σε στρατοδικείο της Χούντας. Γράφει, επίσης, ότι άρχισε η επιδιαιτησία στο Κυπριακό με αντικείμενο το οδόφραγμα του Λιμνίτη.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Διεθνής οργή'', γράφει ότι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού επέκριναν χθες το Ισραήλ για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, ενώ ένα πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει από την Κύπρο για να μεταφέρει αναγκαία ιατροφαρμακευτική βοήθεια. Γράφει, επίσης, ότι ο νέος Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Πόλυς Μιχαηλίδης έδωσε χθες τη διαβεβαίωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή