Τουρκία: Νέος διαπραγματευτής για την ένταξη στην Ε.Ε.

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2009 11:37
A- A A+

Νέο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδες στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση όρισε η Τουρκία, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αγκυρα.

Τη θέση, την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, ανέλαβε ο Εγκεμέν Μπαγκίς, βουλευτής Κωνσταντινούπολης και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι ο νέος διαπραγματευτής θα λαμβάνει μέρος στα υπουργικά συμβούλια.

Ο Εγκεμέν Μπαγκίς, 38 ετών, έχει κάνει σπουδές στις ΗΠΑ. Υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο χωρισμός των αρμοδιοτήτων του επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας με την Ε.Ε. και του υπουργού Εξωτερικών κατέστη αναγκαίος εξαιτίας του βεβαρυμένου προγράμματος του Αλί Μπαμπατζάν.

Η Αγκυρα άρχισε τον Οκτώβριο 2005 τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι αργή, εξαιτίας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και της έλλειψης ενθουσιασμού στην Τουρκία για την ένταξη και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για περαιτέρω διεύρυνση.

Με την τοποθέτηση νέου επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με την Ε.Ε., ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι πιθανόν να θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το αίτημα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή