Πρόγραμμα στήριξης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2009 13:25
UPD:13:35
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα MEDIA MUNDUS, πρόγραμμα ευρείας διεθνούς συνεργασίας για την οπτικοακουστική βιομηχανία, με σκοπό την ενίσχυση των πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής κινηματογραφίας και των κινηματογραφιστών τρίτων χωρών.

Η ΕΕ θα διαθέσει κονδύλια ύψους 15 εκατ. € κατά την περίοδο 2011-2013 για έργα που θα υποβάλλουν επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου από την ΕΕ και τρίτες χώρες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο για συνεργασία με την ευρωπαϊκή βιομηχανία κινηματογράφου, όπως δείχνει η αρχική επιτυχία της προπαρασκευαστικής δράσης MEDIA International, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΕ διέθεσε κονδύλια ύψους 2 εκατ. € για 18 έργα, στα οποία συμμετείχαν διεθνείς εταίροι.

Το νέο πρόγραμμα MEDIA MUNDUS θα υλοποιηθεί κατά την περίοδο 2011-2013 και θα αξιοποιήσει το ζωηρότερο εκδηλούμενο ενδιαφέρον και τις ευκαιρίες που προσφέρει η διεθνής συνεργασία στην οπτικοακουστική βιομηχανία.

Έτσι θα αυξηθούν οι επιλογές των καταναλωτών μέσω της διάθεσης πολιτιστικών προϊόντων μεγαλύτερης ποικιλίας στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά και θα δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

«Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αλλάξει έντονα το διεθνές οπτικοακουστικό τοπίο, ιδίως μέσω των επιπτώσεων των τεχνολογικών εξελίξεων όπως το βίντεο κατά παραγγελία, η διαδικτυακή τηλεόραση ή η πολυκαναλική ψηφιακή τηλεόραση. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της ζήτησης για περισσότερο οπτικοακουστικό περιεχόμενο και πρέπει να ‘γεμίσουμε’ όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες με νέο και συναρπαστικό περιεχόμενο», δήλωσε η κ. Viviane Reding, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τα Μέσα Επικοινωνίας.

«Πιστεύω ότι το MEDIA MUNDUS αποτελεί την κατάλληλη πολιτιστική απάντηση σε αυτή την παγκόσμια τεχνολογική πρόκληση. Οι επιτυχίες του τρέχοντος προγράμματος MEDIA και του MEDIA International έδειξαν την ανάγκη συνέχειας: ήρθε η στιγμή της διεθνοποίησης. Ευελπιστώ ότι οι πολίτες της ΕΕ θα διαπιστώσουν πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα των νέων μας προσπαθειών στον κινηματογράφο της γειτονιάς τους!»

Με το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα MEDIA MUNDUS θα επιτευχθούν τα ακόλουθα:

- τόνωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επαγγελματιών, ιδίως μέσω δραστηριοτήτων επιμόρφωσης και υποτροφιών που θα διευκολύνουν τη δικτύωση μεταξύ επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου από την Ευρώπη και τρίτες χώρες. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η πρόσβαση σε ξένες αγορές και θα οικοδομηθούν εμπιστοσύνη και μακροπρόθεσμες εμπορικές σχέσεις.

- βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της διακρατικής διανομής οπτικοακουστικών έργων ανά τον κόσμο μέσω της διευκόλυνσης διεθνών συμπαραγωγών.

- βελτίωση της κυκλοφορίας και της έκθεσης οπτικοακουστικών έργων παγκοσμίως και αύξηση της ζήτησης από το κοινό, ιδίως ακροατήρια νεαρής ηλικίας, για οπτικοακουστικό περιεχόμενο με πολιτιστική πολυφωνία.

Το νέο πρόγραμμα MEDIA MUNDUS θα υλοποιηθεί κατά την περίοδο 2011-2013.

Προτεινόμενα για εσάς