Πούτιν: Επιδεινώθηκε η κρίση με το φ. αέριο

Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2009 14:10
UPD:15:14
A- A A+

Η κρίση με το φυσικό αέριο που έπληξε την Ευρώπη "επιδεινώθηκε" παρά τις προσπάθειες για διευθέτησή της δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον τσέχο ομόλογό του Μίρεκ Τοπολάνεκ, που προεδρεύει της ΕΕ.

"Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει η κρίση έχει επιδεινωθεί ", τόνισε κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Τοπολάνεκ κοντά στην Μόσχα.

Από την πλευρά του ο τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι τόνισε προς τους ουκρανούς ηγέτες πως "θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι να επαναληφθεί η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη".

Ο Τοπολάνεκ έφθασε νωρίτερα σήμερα στην Ρωσία μετά από μία συνάντηση που είχε χθες στο Κίεβο με ουκρανούς ηγέτες σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει γίνει αιτία από την Τετάρτη να έχει διακοπεί η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Gazprom κατά Γιούσενκο

Eν τω μεταξύ, η Gazprom κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο ότι εμποδίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ανάπτυξη των παρατηρητών, οι οποίοι θα παρακολουθούν τη διέλευση του φυσικού αερίου από την Ουκρανία. Ο όρος αυτός είναι αναγκαίος για την επανάληψη των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

"Το πρωτόκολλο για τη δημιουργία πολυμερούς επιτροπής για την επιτήρηση της διέλευσης μέσω του ουκρανικού εδάφους δεν έχει υπογραφεί. Αυτό σημαίνει, όπως φαίνεται, ότι η απόφαση ή η απουσία απόφασης του ουκρανού προέδρου εμποδίζει για μια ακόμη φορά την αποστολή του φυσικού αερίου μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Pervyi Kanal, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή