Σερβία: Ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 10:03
A- A A+

Την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας θέτει ως βασικό στόχο για το 2009 η σερβική ηγεσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς.

Εγκαινιάζοντας τις εργασίες ενός συνεδρίου πρέσβεων στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών, ο αρμόδιος υπουργός της σερβικής κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σερβία θα λάβει έως το τέλος του τρέχοντος έτους το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Υπογράμμισε δε την ανάγκη άμεσης άρσης του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους Σέρβους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της επικράτειας της Ε.Ε.

Η Σερβία, τόνισε ο κ. Γέρεμιτς, θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη συνεργασία της με τις χώρες τόσο στην περιοχή της Βαλκανικής όσο και ευρύτερα στον κόσμο και να υπερασπίζεται με διπλωματικά μέσα την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσόβου, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αναμένει πως δεν θα υπάρξει αναγνώριση από άλλες χώρες της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη νομιμότητά της.

Ο κ. Γέρεμιτς αναφέρθηκε και στην ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων στις ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα να βελτιωθούν οι σχέσεις του Βελιγραδίου με την Ουάσινγκτον.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της χώρας του και με τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή