Η Βαλκανική πρώτη στην παροχή ρωσικού φ. αερίου

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 11:34
A- A A+

Η Βουλγαρία και οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων θα είναι οι πρώτες που θα «υποδεχθούν» την επανάληψη της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, μόλις επιλυθεί η «διαμάχη» Ρωσίας-Ουκρανίας, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως επεσήμανε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ήδη, ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, κ. Αλεξέι Μίλερ, έχει λάβει τις σχετικές «οδηγίες» για το θέμα, έπειτα από τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Στανίσεφ με τον Ρώσο ομόλογό του, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Τράιαν Μπασέσκου. Η συνομιλία των δύο ανδρών «υποκινήθηκε» από την πρόταση της Ουκρανίας να παράσχει φυσικό αέριο - από τα αποθέματα που διαθέτει - στη Βουλγαρία.

Ο κ. Παρβάνοφ ζήτησε από τη Ρουμανία να διασφαλίσει, εφόσον κριθεί αναγκαίο, την απρόσκοπτη διέλευση του φυσικού αερίου από τη ρουμανική επικράτεια, μέσω του διαμετακομιστικού δικτύου της Ρουμανίας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, κ. Πέταρ Ντιμιτρόφ δήλωσε, χθες, ότι στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες (των υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας της Ε.Ε.) θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Ρουμανία και την Ελλάδα σχετικά με projects για τη σύνδεση του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με αυτά της Ρουμανίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε πως το κόστος για τη γραμμή διασύνδεσης με το ρουμανικό δίκτυο διαμορφώνεται περίπου σε 30 εκ. ευρώ και για τη γραμμή διασύνδεσης με το ελληνικό δίκτυο στα 125 εκ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το έλλειμμα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία «συνοδεύεται» και από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που αγγίζουν και τους -17 βαθμούς Κελσίου, σε ορισμένες περιοχές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή