CEFTA: Μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φ. αέριο

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 12:09
UPD:12:22
A- A A+

Λιγότερο εξαρτημένες από την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν οι χώρες - μέλη της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA) εάν είχαν ενθαρρύνει την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, ιδίως την παραγωγή βιοκαυσίμων, επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της συντονιστικής επιτροπής της CEFTA, που έγινε στο Ζάγκρεμπ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της επιτροπής (σ.σ. αποτελείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις των χωρών - μελών της CEFTA) η ενέργεια από βιομάζα και βιοαέριο μπορεί, επιτυχώς, να αντικαταστήσει τον ηλεκτρισμό, καθώς και την θέρμανση.

Η κροατική κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα βιοκαύσιμα, καθώς και την ενθάρρυνση της παραγωγής ενέργειας από βιοκαύσιμα.

Μάλιστα, τονίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι τόσο στην Κροατία, όσο και στις υπόλοιπες χώρες - μέλη, η ενθάρρυνση της παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, νέες θέσεις εργασίας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς, μόνο στην Κροατία, περίπου 2.500 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν τουλάχιστον 22.000 οικογενειακές επιχειρήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή