Πολιτική στασιμότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 11:18
A- A A+

Για πολιτική στασιμότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τους τελευταίους μήνες έκαναν λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας, κ. Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), κ. Χαβιέρ Σολάνα, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μείνει ακόμη πιο πίσω από τους γείτονές της και οι πολίτες της θα έχουν απώλειες, εάν οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας δεν ξεπεράσουν τις διαφορές τους και δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό, δήλωσε ο κ. Λάιτσακ.

Από την πλευρά του, ο κ. Σολάνα τόνισε ότι η Βοσνία θα πρέπει να επικεντρώσει την πολιτική της στις ευρωπαϊκές της προτεραιότητες και ότι η Ε.Ε. αναμένει από τη χώρα αυτή απτά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον.

Σημειώνεται ότι, αν και πρόσφατα, οι πολιτικοί ηγέτες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης κατέληξαν σε συμφωνία για τις αλλαγές που απαιτούνται στο Σύνταγμα της χώρας, για την ανάγκη απογραφής του πληθυσμού και άλλα καίρια ζητήματα, η βουλή δεν έχει επικυρώσει ακόμη αυτή τη συμφωνία.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι ηγέτες του κροατικού κόμματος HDZ BiH, του Μουσουλμανικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) και της Σερβικής Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), των οποίων ηγούνται οι κ.κ. Ντράγκαν Τσόβιτς, Σουλεϊμάν Τίχιτς και Μίλοραντ Ντόντικ αντίστοιχα.

Αντίθετα στη συμφωνία είναι το Κόμμα για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, του οποίου ηγείται ο Χάρις Σίλαϊτζιτς, που εκπροσωπεί τη μουσουλμανική κοινότητα στη συλλογική προεδρία της χώρας, καθώς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπό το Ζλάτκο Λαγκουμτζίγια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Ντνέβνι ¶βαζ" του Σαράγεβο, ο κ. Λάιτσακ επέκρινε δριμύτατα τους Βόσνιους πολιτικούς για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αλλά και τους πολίτες που εκλέγουν κάθε φορά με την ψήφο τους πολιτικούς, οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους.

"Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο, εξακολουθείτε να εκλέγετε ανέτοιμους, ανάξιους και εγωιστές πολιτικούς, που είναι ανίκανοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία προς όφελος του κράτους και περιμένετε από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας να κουνήσει το μαγικό ραβδί και να κρίνει υπέρ του ενός ή του άλλου πολιτικού", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτσακ, κάνοντας λόγο για συνεχείς πιέσεις για αντικατάσταση πολιτικών ή επιβολή αποφάσεων.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του, ο ύπατος εκπρόσωπος έχει μέχρι σήμερα απομακρύνει από τα καθήκοντά τους 300 αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια δραστική αλλαγή στην εικόνα της χώρας, σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές.

"Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Βοσνία- Ερζεγοβίνη δεν μπορεί να προοδεύσει μέσω διεθνών κυρώσεων", τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας, καλώντας όλους τους Βόσνιους πολίτες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους ανήκει και να απαιτήσουν από τους πολιτικούς να κάνουν τη δουλειά τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή