Με προσφυγές κατά Ρωσίας και Ουκρανίας απειλεί η Κομισιόν

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 11:20
UPD:11:53

Η Ρωσία επανέλαβε χθες την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ωστόσο οι ευρωπαίοι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι ελάχιστο έως καθόλου αέριο έρεε προς τις χώρες που υποφέρουν από τις ενεργειακές ελλείψεις.

A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτρέψει τις ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου να μηνύσουν τις ενεργειακές εταιρείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εάν η τροφοδοσία του φυσικού αερίου δεν αποκατασταθεί άμεσα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε Μόσχα και Κίεβο: εάν η συμφωνία που έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ δεν τηρηθεί, η Επιτροπή θα προτρέψει τις εταιρείες να καταφύγουν στη δικαστική οδό", υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Νωρίτερα σήμερα, η ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμόσενκο υποσχέθηκε την επανάληψη της διανομής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αμέσως μόλις η Ρωσία ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες προς την Ουκρανία, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον σλοβάκο ομόλογό της Ρόμπερτ Φίκο.

"Εάν μάς τροφοδοτήσουν με φυσικό αέριο σήμερα, θα αποσταλεί αμέσως" προς την Ευρώπη, δήλωσε η κα Τιμόσενκο.

Ο κ. Φίκο μετέβη στο Κίεβο για τη συνάντηση με την ουκρανή πρωθυπουργό και αναμένεται αργότερα στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως εξάλλου και οι πρωθυπουργοί των άλλων δύο πλέον πληττόμενων χωρών, της Βουλγαρίας και της Μολδαβίας.

Ο κ. Φίκο δήλωσε ότι η χώρα του έχει αρκετά αποθέματα για μόλις 11 μέρες και ότι τη δωδέκατη μέρα θα πρέπει να καταφύγουν σε μέτρα πρωτόγνωρα για την ιστορία της χώρας του.

Η Ρωσία επανέλαβε χθες την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ωστόσο οι ευρωπαίοι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι ελάχιστο έως καθόλου αέριο έρεε προς τις χώρες που υποφέρουν από τις ενεργειακές ελλείψεις. Το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι αυτό οφειλόταν σε ανεπαρκή πίεση στο σύστημα των αγωγών, αλλά η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια τα οποία ενορχηστρώνονται εκτός της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή