Νέα έκκληση Μπαν Κι-Μουν για κατάπαυση του πυρός

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 14:15
UPD:14:23

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

A- A A+

Εκ νέου έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε από το Κάιρο ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχει πια καιρός για χάσιμο».

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών στο Κάιρο, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως η αιγυπτιακή πρωτοβουλία θα αποδώσει γρήγορα καρπούς.

«Οι επιθέσεις της Χαμάς πρέπει να σταματήσουν και παράλληλα καταδικάζω την εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών», πρόσθεσε.

REUTERS
Ο Μπαν Κι Μουν στη Μέση Ανατολή

Ο Μπαν Κι Μουν στη Μέση Ανατολή

Ο γγ του ΟΗΕ είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και οι δύο άντρες εξέφρασαν τα «κοινά αισθήματα απογοήτευσης και οδύνης για τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα».

Σύμφωνα με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπούλ Γάιτ, υψηλά στελέχη της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών πραγματοποιούν συνομιλίες με μία αντιπροσωπία της Χαμάς.

Η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, της οποίας θα ακολουθήσει μακρόχρονη εκεχειρία και άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων στη Γάζα παρουσία των εκπροσώπων της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Η τρίτη φάση της πρωτοβουλίας προβλέπει συμφιλίωσης της Χαμάς με την Φατάχ του Προέδρου Αμπάς.

Ο κ. Μπαν Κι-Μουν θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, μεταβαίνοντας σε Ιορδανία, Ισραήλ και Συρία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα έχει άμεσες επαφές με τη Χαμάς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή