Προειδοποίηση Τσεχίας για «πολιτικές συνέπειες» στις σχέσεις ΕΕ με Μόσχα-Κίεβο

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 20:58
A- A A+

Η κρίση που σημειώνεται το διάστημα αυτό σχετικά με το αέριο θα έχει «πολιτικές συνέπειες» όσον αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία και την Ουκρανία, εάν δεν επιλυθεί σύντομα, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσεχίας, Αλεξάντερ Βόντρα, η χώρα του οποίου προεδρεύει το παρόν εξάμηνο της ΕΕ.

«Ο χρόνος περιορίζεται και πρέπει να έχουμε σύντομα αποτελέσματα» από την πλευρά της Μόσχας και του Κιέβου για να επιτραπεί η επανάληψη των παραδόσεων αερίου, τόνισε ο κ. Βόντρα μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Εάν δεν θα έχουμε αποτελέσματα, αυτό θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες» πρόσθεσε χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες μπορεί να είναι αυτές οι συνέπειες.

Η ΕΕ δεσμεύτηκε πέρυσι σε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους. Με την Ουκρανία δεσμεύτηκε σε διαπραγματεύσεις τον Σεπτέμβριο για να καταλήξει τελικώς σε μια συμφωνίας σύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική πρόταση για διενέργεια συνόδου για το θέμα με το φυσικό αέριο, η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε πως επιφυλάσσεται να απαντήσει.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίστηκε ότι ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε αυτή τη σύνοδο "τηλεφωνικά" στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που λογικά θα κληθεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια σύνοδο κορυφής, και ότι ο τελευταίος επιφυλάχτηκε να απαντήσει.

«Πρέπει να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την ενδεχόμενη μορφή» της συνόδου κορυφής και «να συνεννοηθούμε με την τσεχική προεδρία και τους ευρωπαίους εταίρους μας για να πάρουμε θέση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαρόζο Γιοχάνες Λαιτενμπέργκερ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή