Διαπραγματεύσεις για εκεχειρία με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 1.000

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 22:14
UPD:15/01/2009 09:56
A- A A+

Εντάθηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας, την ώρα που ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις, εδώ και 19 ημέρες, ξεπέρασε τους 1000.

Την Παρασκευή μεταβαίνει στο Κάιρο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης προκειμένου να έχει συνομιλίες με Αιγύπτιους μεσολαβητές για την επίτευξη εκεχειρίας. Κατά τις σημερινές συνομιλίες τους με τη Χαμάς, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση επανέλαβε το αίτημά της για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανία Μιγκέλ ¶νχελ Μορατίνος δήλωσε πως εκτιμά ότι «είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη εκεχειρίας». Αραβες διπλωμάτες ανέφεραν πως η Χαμάς είναι απρόθυμη να δεχθεί αμέσως μια συμφωνία για εκεχειρία διαρκείας, ενώ το Ισραήλ διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία που θα επιτρέψει στην οργάνωση να αναδιαταχθεί και να εξοπλιστεί και πάλι.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό κέντρο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στη Γάζα, πάνω από 670 είναι οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους. Από την άλλη πλευρά, 10 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης της επιχείρησης «Συμπαγές μολύβι».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή