Στην Αίγυπτο ο βασικός διαπραγματευτής του Ισραήλ

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 10:16
A- A A+

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει σήμερα ο βασικός διαπραγματευτής του Ισραήλ, στρατηγός εν αποστρατεία Αμος Γκιλάντ για συνομιλίες σε ένα ενδεχόμενο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανακίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας.

Ο Γκιλάντ, σύμβουλος του υπουργού ¶μυνας Εχούντ Μπαράκ, θα έχει συνομιλίες με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών στρατηγό Ομαρ Σουλεϊμάν για τερματισμό των μαχών που μαίνονται από τις 27 Δεκεμβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, με τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιους νεκρούς.

«Ο Αμος Γκιλάντ μεταβαίνει στο Κάιρο για να συζητήσει για τις αιγυπτιακές προτάσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, προβλέποντας κυρίως τη διακοπή της διακίνησης όπλων μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου ¶μυνας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο Αμος Γκιλάντ κατόπιν, εκτός απροόπτου, θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών του τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ, τον υπουργό ¶μυνας Εχούντ Μπαράκ, την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, αν οι αιγυπτιακές θέσεις γίνουν δεκτές από τους Ισραηλινούς, θα τεθούν προς ψήφιση στο ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας και μετά στο σύνολο της κυβέρνησης εντός των προσεχών ημερών.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη ότι έλαβε τη σύμφωνη γνώμη της Χαμάς για το σχέδιό της, κάτι που το παλαιστινιακό κίνημα δεν έχει επιβεβαιώσει, λέγοντας ότι αναμένει την απάντηση του Ισραήλ στις προτάσεις της, ενώ οι μάχες μαίνονται στη Γάζα.

«Είχαμε τη σύμφωνη γνώμη της Χαμάς και αναμένουμε την απάντηση του Ισραήλ», δήλωσε διπλωματική πηγή που ζήτησε να μη κατονομαστεί.

Παράλληλα ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Ααρον Αμπράμοβιτς μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ για συνομιλίες σε σχέση με τις εγγυήσεις που μπορεί να δώσουν οι ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Αμπράμοβιτς θα ζητήσει κυρίως από τις ΗΠΑ να «ενεργήσουν ώστε τα τερματιστεί η διακίνηση ιρανικών όπλων προς τη Λωρίδα της Γάζας πριν τα όπλα αυτά φθάσουν στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά».

«Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν για το θέμα αυτό, αλλά και σε άλλες χώρες μέσω των οποίων διακινούνται τα όπλα αυτά, κυρίως το Σουδάν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ επιθυμεί επίσης οι ΗΠΑ να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών από εδάφους, θαλάσσης και αέρος ώστε να τερματιστεί η διακίνηση αυτή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

«Το Ισραήλ επιθυμεί επίσης οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τεχνολογικό τομέα με την Αίγυπτο για τον εντοπισμό σηράγγων στα σύνορα με τη Γάζα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή