Βουλγαρία: Συνεργασία με την Ε.Ε. για την ενεργειακή κρίση

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 08:31
A- A A+

«Η Βουλγαρία πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρώπη, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση που προκαλεί η διακοπή της εισροής ρωσικού φυσικού αερίου, προς το δίκτυο αγωγών της γειτονικής χώρας, καθώς χωρίς την ευρωπαϊκή υποστήριξη, η Σόφια δεν έχει τη δυνατότητα επίλυσης της παρούσας ενεργειακής κρίσης», επισημαίνεται στα συμπεράσματα συζήτησης στρογγυλής τράπεζας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, αλλά και τις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. Η συζήτηση διοργανώθηκε στη Σόφια, με την ουσιαστική υποστήριξη του ιδρύματος Robert Schuman Foundation.

Κατά την άποψη στελεχών της αγοράς του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η παρούσα ενεργειακή κρίση, είναι επανάληψη της κρίσης του φυσικού αερίου, που είχε προκληθεί το 2006, με πολιτικές, αλλά και διπλωματικές προεκτάσεις.

Στα συμπεράσματα της συζήτησης, επισημάνθηκε επίσης, η ανάγκη υιοθέτησης από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον, παρόμοιες ενεργειακές κρίσεις.

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια εφοδιασμού με φυσικού αέριο που έχει υπογράψει η Gazprom με τις ευρωπαϊκές χώρες, έχουν διμερή χαρακτήρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή