«Ο ΟΗΕ θα αποφασίσει για την έκθεση» λέει το Ιράκ

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2002 07:35
A- A A+

Σκληρή γλώσσα από Ηνωμένες Πολιτείες και Μ. Βρετανία για το θέμα του οπλοστασίου του Ιράκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, έκανε λόγο για ελλείψεις και προβλήματα στην έκθεση της Βαγδάτης και σημείωσε ότι στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Εάν κρίνω από την έκθεση για τα οπλικά συστήματα, δεν φαίνεται ότι το Ιράκ θα συνεργαστεί», πρόσθεσε ο κ. Πάουελ, ο οποίος θα παρουσιάσει σήμερα επίσημη θέση του Λευκού Οίκου για την έκθεση αμέσως μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Χανς Μπλιξ.

Κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν τον αφοπλισμό του Ιράκ εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και δεν θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες.

«Οι αμερικανικές δηλώσεις για την έκθεση, συνιστούν παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα συμπεράσματα δεν εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά από την επιτροπή ελέγχου του ΟΗΕ», σχολίασε ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου.

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες αντιαεροπορικά συστήματα στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του νότιου Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή