Το «συγνώμη» της Τσεχίας

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 18:41
UPD:18:46
A- A A+

Ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης, Αλεξάντρ Βόντρα, ζήτησε συγνώμη από τις χώρες που αισθάνθηκαν προσβεβλημένες, ιδίως τη Βουλγαρία, από τη φιλοτεχνημένη σύνθεση που η Τσεχία, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέλεξε να τοποθετήσει εντός του κτιρίου όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο της Ε.Ε.

«Αντιλαμβάνομαι ότι μερικές χώρες ενδεχομένως να νιώθουν προσβεβλημένες και είμαι πρόθυμος να ζητήσω συγγνώμη. Το συγκεκριμένο έργο δεν αντικατοπτρίζει επ' ουδενί το όραμα της Τσεχίας για την Ε.Ε., αλλά θέλαμε να αποδείξουμε ότι 20 χρόνια μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος δεν υπάρχει λογοκρισία», υπογράμμισε ο Αλ. Βόντρα. Πρόσθεσε ακόμη ότι εάν η Βουλγαρία, η οποία διαμαρτυρήθηκε επισήμως για την αναπαράστασή της ως τουρκική τουαλέτα, εμμείνει στη θέση της να απομακρυνθεί το τμήμα που την αφορά, η Τσεχία είναι πρόθυμη να το αποσύρει. Δήλωσε ωστόσο ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το υπόλοιπο έργο.

REUTERS
«Συγνώμη» από την Τσεχία

«Συγνώμη» από την Τσεχία

Το συγκεκριμένο μωσαϊκό, ένα τεράστιο παζλ οκτώ τόνων που σχηματίζει το χάρτη της Ευρώπης, αναπαριστά προκαταλήψεις που σχετίζονται με κάθε μία από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φιλοτεχνήθηκε δε, από τον αμφιλεγόμενο Τσέχο καλλιτέχνη Νταβίντ Σαρνί, ο οποίος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε την τσεχική κυβέρνηση παρουσιάζοντας το έργο ως συλλογική δουλειά καλλιτεχνών και από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη σύνθεση υπήρξαν και από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Πολωνίας αλλά και της Ελλάδας, η οποία αναπαρίσταται ως καμένη γη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή