Ε.Ε.: Τελευταία ευκαιρία για τη Ρωσία και την Ουκρανία

Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2009 15:10
UPD:17:04
A- A A+

Η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και της ουκρανής ομολόγου του Γιούλια Τιμόσενκο στη Μόσχα, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις 15:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλούνται ρωσικές κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ και ο πρόεδρος της ουκρανικής Naftogaz Ολέγκ Ντουμπίνα.

Ιδιαίτερα έντονη διπλωματική κινητικότητα αναμένεται σήμερα στη Μόσχα, η οποία επιδιώκει να θέσει τέλος στον "πόλεμο του φυσικού αερίου", με τον Πούτιν να δηλώνει νωρίς σήμερα το πρωί από τη Δρέσδη ότι είναι αισιόδοξος πως θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο έχει "εξαντλήσει την υπομονή της", όπως δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Μίρεκ Τοπολάνεκ, και θεωρεί ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις αποτελούν "την τελευταία ευκαιρία" για τη Ρωσία και την Ουκρανία να αποδείξουν ότι πραγματικά θέλουν να θέσουν τέλος στην κρίση.

"Έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Κρεμλίνο στις 16:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας)", δήλωσε ο Τόμας Μπαρτόβσκι, εκπρόσωπος του Τσέχου υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη συνάντηση αυτή, μαζί με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Αντρις Πιέμπαλγκς.

Στη Μόσχα πρόκειται επίσης να μεταβεί σήμερα, σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, και ο σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβετκόβιτς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας Πέταρ Σκούντριτς και τον επικεφαλής της σερβικής εταιρείας φυσικού αερίου Srbiagas.

Η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο Ναζίμ Εκρέν, η Αρμενία από τον πρόεδρό της Σέργκε Σαρκισιάν (σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti), η Κροατία από τον αντιπρόεδρο Νταμίρ Πολάντσεκ.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή