Σήμερα η αναφορά του Χανς Μπλιξ για την έκθεση του Ιράκ

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2002 09:45
A- A A+

Την πρώτη επίσημη έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γιά την πρόοδο των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο πρόκειται να υποβάλει το απόγευμα ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναφορά του Μπλιξ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας από τότε που οι επιθεωρητές ανέλαβαν εκ νέου τα καθήκοντά τους, εδώ και τρεις εβδομάδες.

Η Ουάσινγκτον αναμένεται να ανακοινώσει ότι το Ιράκ παραβιάζει την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποκάλυψη του εξοπλιστικού προγράμματός του, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζων Νεγκροπόντε θα παραδώσουν σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη την απάντηση της Ουάσινγκτον στην ιρακινή έκθεση, την οποία θεωρούν ελλιπή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ έκανε λόγο για κενά, παραλείψεις και προβλήματα στα έγγραφα και στοιχεία που παρέδωσε το Ιράκ. Ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς του ιρακινού καθεστώτος ότι δεν διαθέτει πλέον όπλα μαζικής καταστροφής

Από την άλλη πλευρά οι επικριτές της αμερικανικής τακτικής επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ και οι Βρετανία θα έπρεπε να αφήσουν πρώτα τον Μπλιξ να υποβάλει την αναφορά του και μόνον κατόπιν να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους.

Δύο κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσαν ότι επιθυμούν να δουν ολοκληρωμένα τα έγγραφα που υπέβαλε το Ιράκ πριν βγάλουν τα συμπεράσματά τους, και όχι την αποσπασματική εκδοχή τους, που έδωσαν στη δημοσιόητα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ενημερώθηκε ότι πρέπει να ανακοινώσει σε περίπου 50.000 στρατιώτες ότι ενδέχεται να σταλούν στον Περσικό Κόλπο στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους δεν έχει λάβει πάντως ακόμη την τελική απόφαση για το προσχέδιο αποστολής των στρατευμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται, για την ώρα, να ζητήσουν την έναρξη επιχειρήσεων κατά της Βαγδάτης, αν και εντείνουν τις στρατιωτικές τους προετοιμασίες υπό μορφή γυμνασίων σε γειτονικά κράτη του Περσικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν στην περιοχή του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, περίπου 60.000 στρατιώτες.

Μιλώντας στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ Αλ Σάρα, προειδοποίησε ότι τυχόν πόλεμος κατά του Ιράκ θα είναι άδικος και καθόλου απαραίτητος, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό: «Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν πάρει και τις 12.000 σελίδες των εγγράφων, όμως έδωσαν στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τού OHE μόνο 5.000 σελίδες. Πού πήγαν οι άλλες 7.000 σελίδες»; διερωτήθηκε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή