Κόσοβο: Νέος γύρος συνομιλιών παρουσία ΗΠΑ και Ε.Ε.

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009 11:27
A- A A+

Την παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ θέτει ως όρο η κυβέρνηση του Κοσόβου για την έναρξη ενός νέου γύρου τεχνικών συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Χαϊρεντίν Κούκι.

Ο κ. Κούκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν πρόκειται να αποδεχθεί την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ». Πρόσφατα, εξάλλου, η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει νέος γύρος τεχνικών συνομιλιών μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, έως ότου η Σερβία αποδεχθεί το Κόσοβο ως ισότιμο κράτος» και τη θέση αυτή, επανέλαβε ο κ. Κούκι.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κοσόβου, κ. Φατμίρ Σεϊντίου - αναφερόμενος στην πιθανότητα έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι - δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν θέματα που θίγουν «την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου», διότι, όπως είπε, «η Πρίστινα ενδιαφέρεται να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με το Βελιγράδι».

Η δήλωση του κ. Σεϊντίου, που «φιλοξενείται» σε δημοσιεύματα εφημερίδων, «συνοδεύεται» και από τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε, την περασμένη εβδομάδα, με τον επικεφαλής της UNMIK (σ.σ. της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχής), κ. Λαμπέρτο Ζανιέρ και τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) για το Κόσοβο, κ. Πίτερ Φέιθ.

Ο κ. Σεϊντίου, που συνοδευόταν από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, κ. Χασίμ Θάτσι, ενημέρωσε τους κ.κ. Ζανιέρ και Φέιθ για τις θέσεις της Πρίστινας ως προς ένα νέο γύρο τεχνικών συνομιλιών και τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «εάν υπάρξουν ζητήματα τεχνικής "φύσεως" τα οποία η κυβέρνηση (σ.σ. του Κοσόβου) πιστεύει πως θα προωθήσουν τη σταθερότητα στη χώρα μας και τα συμφέροντα των πολιτών, τότε οι συνομιλίες, ίσως, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν».

Στις 26 Νοεμβρίου του 2008, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το σχέδιο έξι σημείων του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, κ. Μπαν Κι Μουν, που αφορά την αναδιοργάνωση της UNMIK και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αποστολής (EULEX) στο Κόσοβο. Το σχέδιο έξι σημείων απορρίφθηκε από την ηγεσία της Πρίστινας ως απαράδεκτο, ενώ το Βελιγράδι τάχθηκε υπέρ του σχεδίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή