Ρωσία: Στρατιωτική βοήθεια στο Αφγανιστάν

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009 11:56
A- A A+

Το αίτημα του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα, αποδέχθηκε η Ρωσία, σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση.

Η απόφαση ελήφθη εν μέσω διαμαρτυριών πολλών Αφγανών ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, που διαθέτουν χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, μειώνουν τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων που μάχονται κατά των Ταλιμπάν.

Το Αφγανιστάν έχει βασιστεί στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για την κάλυψη των αναγκών ασφαλείας από το 2001 αλλά ακόμη χρησιμοποιεί ρωσικά όπλα και αεροσκάφη από την δεκαετή κατάληψη της χώρας από την πρώην Σοβιετική Ενωση στη δεκαετία του 1980.

Ο Καρζάι ο οποίος ηγείται του Αφγανιστάν από την απομάκρυνση των Ταλιμπάν από την εξουσία έκανε το αίτημα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του.

Σε επιστολή του Μεντβέντεφ προς τον Καρζάι, αναφέρεται ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει το Αφγανιστάν στους τομείς της Αμυνας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι αμυντικές σχέσεις μεταξύ Καμπούλ και Μόσχας είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο μερών και της επαναφοράς της ασφάλειας στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή