Εκκληση Αμπάς για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Διχασμένοι οι Παλαιστίνιοι
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009 15:47
UPD:15:50
REUTERS/PHILIPPE WAJAGER

A- A A+

Εκκληση για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα ανοίξει το δρόμο για ταυτόχρονες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, απηύθυνε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από το Κουβέιτ, όπου διεξάγεται η οικονομική αραβική σύνοδο κορυφής.

«Αυτό που απαιτείται, αν είναι να συμφωνήσουμε, πράγμα που ελπίζω, είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα αναλάβει ... να επιτύχει την άρση του (ισραηλινού) αποκλεισμού, να ανοίξει τις διαβάσεις, να ανοικοδομήσει και να διεξαγάγει ταυτοχρόνως προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Αμπάς και κάλεσε όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να συναντηθούν αμέσως στην Αίγυπτο για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

«Αυτό που είναι πραγματικά απαραίτητο είναι να συναντηθούμε όλοι ... αμέσως στη γη της Αιγύπτου», τόνισε ο Αμπάς στη σύνοδο.

Ωστόσο, μετά την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται ακόμη περισσότερο διασπασμένοι, αλλά και περισσότερο από ποτέ χειραγωγημένοι από τις περιφερειακές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια των 22 ημερών που διήρκεσε ο πόλεμος της Γάζας, οι ισλαμιστές της Χαμάς υποστηρίχθηκαν πολιτικά από τους παραδοσιακούς τους συμμάχους, τη Συρία και το Ιράν, και ανέβηκαν στο βήμα κατά τη σύνοδο κορυφής αραβικών και μουσουλμανικών χωρών της Ντόχα .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της οργάνωσης Φάταχ, που έχει την υποστήριξη της Δύσης, εμφανίστηκε τελείως αδύναμος.

«Τη στιγμή που είναι και οι ίδιοι διασπασμένοι, οι Αραβες χρησιμοποιούν την παλαιστινιακή διάσπαση για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην περιοχή», εξηγεί ο Χαλίλ Σαχίν, ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής στη Δυτική Οχθη. «Η ανικανότητα των Παλαιστινίων να καταλήξουν σε κοινή θέση έχει ως αποτέλεσμα οι Αραβες να ενισχύουν τις προσπάθειες για να εκμεταλλευθούν τις διαφωνίες και να βελτιώσουν την θέση τους στην περιοχή».

Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά τη σύνοδο κορυφής της Ντόχα, στην οποία παρέστη ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ και από την οποία απουσίαζε ο Μαμχούντ Αμπάς.

«Η παλαιστινιακή επανάσταση έχει αντιμετωπίσει σε όλη την ιστορία της τις απόπειρες των αραβικών χωρών να ελέγξουν τις αποφάσεις της, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διασπάσεις», εξηγεί ο Φάχμι αλ -Ζαάριρ, εκπρόσωπος της Φάταχ. «Αλλά ποτέ δεν έφθασαν στο σημείο να προσκληθεί μία μόνο πλευρά για να εκπροσωπήσει τον παλαιστινιακό λαό, όπως συνέβη στην Ντόχα».

Οι γραμμές της διάσπασης ήταν ορατές κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο το 2006, όταν οι υποστηριζόμενες από τη Δύση αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, απηύθυναν εκκλήσεις για ηρεμία, ενώ η Τεχεράνη και η Δαμασκός, που υποστήριζαν τη Χαμάς και την Χεζμπολάχ, βρίσκονταν αντιμέτωπες με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Τα μέλη της εξόριστης ηγεσίας της Χαμάς και του ισλαμικού Τζιχάντ έχουν βρει εδώ και χρόνια καταφύγιο στη Δαμασκό, από όπου εκτόξευαν πύρινες δηλώσεις κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων κατά της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Αϊμάν Νταράχμεχ, βουλευτής της Χαμάς, δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται σε μια εξωτερική αραβική επέμβαση, εάν θα βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό. «Κάθε χώρα έχει την δική της πολιτική ατζέντα και επιχειρεί να ελέγξει τις παλαιστινιακές αποφάσεις. Αλλά η αδυναμία του Αραβικού Συνδέσμου οδήγησε στην εμφάνιση δύο στρατοπέδων, σε αυτούς που ανθίστανται στο Ισραήλ και σε όσους προσαρμόζονται».

Για τον Μαχμούντ Αμπάς, η Χαμάς αποτελεί εμπόδιο για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία δύο κρατών, την οποία η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επιδιώκει εδώ και δέκα πέντε χρόνια.

Για τη Χαμάς, οι διασπάσεις έχουν πλήξει τον ένοπλο αγώνα εναντίον του Ισραήλ. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις για μια τρίτη Ιντιφάντα στη Δυτική Οχθη δεν εισακούστηκαν, καθώς οι πιστές στον Μαχμούντ Αμπάς δυνάμεις εμποδίζουν κάθε διαμαρτυρία.

Ο Μπάσαμ αλ Σάλχι, ηγέτης του Λαϊκού Παλαιστινιακού Κόμματος, που δεν είναι σύμμαχος ούτε της Χαμάς ούτε της Φάταχ, θεωρεί ότι η διάσπαση είναι πιθανόν να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη μακροπρόθεσμα από τον ίδιο τον πόλεμο στη Γάζα.

«Εάν η αποσύνθεση της πολιτικής τους εκπροσώπησης συνεχιστεί, το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα θα αντιμετωπίσει μια κατάσταση ακόμη χειρότερη από τη Νάκμπα το 1948», προειδοποίησε, αναφερόμενος στην εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

«Ακόμη και αν η Χαμάς έχει άδικο στην κατάσταση αυτή, αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα ότι η Χαμάς θα γίνει μια εναλλακτική λύση στην ΟΑΠ, αλλά θα συντελεσθεί η καταστροφή μιας ενωμένης παλαιστινιακής εκπροσώπησης», συμπλήρωσε.

Τουρκικό χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης

Εν τω μεταξύ, χρονοδιάγραμμα για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό, προτείνει η ¶γκυρα, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, πρέσβης Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Αχμέτ Νταβούτογλου διευκρίνισε πως το τουρκικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει σχέδιο για συμβιβασμό στην Παλαιστίνη, που θα έχει στόχο την ενδοπαλαιστινιακή ειρήνευση. Αυτό, θα σημάνει τη δημιουργία νέας προσωρινής διοίκησης στην Παλαιστίνη, με τη σύμπραξη και της Χαμάς.

Το τουρκικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει επίσης την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και την ενεργοποίηση του διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή