Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Καραμανλής φυγομαχεί

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009 18:24
UPD:20:42
A- A A+

Χωρίς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας άρχισε στις έξι το απόγευμα η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση της λεγόμενης Προανακριτικής Επιτροπής, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/19/1618249.htm .

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για την υπερψήφιση της πρότασης, χρειάζονται 151 ψήφοι ενώ σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, η πρόταση απορρίπτεται και δεν είναι δυνατόν να υποβληθεί εκ νέου, παρά μονάχα εφ’ όσον υπάρξουν νέα στοιχεία σε βάρος των εγκαλούμενων υπουργών στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των διαδικαστικών θεμάτων, ο Δ. Σιούφας διευκρίνισε πως ο ίδιος και οι τρεις αντιπρόεδροι (Νεράντζης, Σούρλας, Παπαδημητρίου), θα παραστούν σε ενδεχόμενη ψηφοφορία και θα ψηφίσουν.

Ο κ. Καραμανλής φυγομαχεί, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στηλιτεύοντας τη στάση της κυβερνητικής παράταξης. «Η δήθεν ανασχηματισμένη κυβέρνησή του απουσιάζει. Προσβάλλει τη Βουλή και παραδέχεται ότι δεν διαθέτει στην πραγματικότητα την εμπιστοσύνη της δεδηλωμένης πλειοψηφίας του κοινοβουλίου», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Η απουσία της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, η απουσία του πρωθυπουργού, η απουσία των πέντε πρώην υπουργών που κατηγορούνται συνιστά βαριά προσβολή σε βάρος του Κοινοβουλίου, συνιστά καταστρατήγηση της δημοκρατικής αρχής, του αντιπροσωπευτικού συστήματος και της κοινοβουλευτικής αρχής».

«Ο ελληνικός λαός -τόνισε- γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Σήμερα ο κ. Καραμανλής παραδέχεται ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει, σε μυστική ψηφοφορία με ελεύθερη και κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών, ούτε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η χώρα στην πραγματικότητα δεν έχει κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη θέση της και άφησε τον έλεγχο της Βουλής στην αντιπολίτευση, στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της μειοψηφίας».

«Θα περιμένουμε τους πέντε υπουργούς να έρθουν και να εξηγήσουν τη στάση τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Πρόθεσή μας δεν είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ζητούμε τη διερεύνηση ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών», σημείωσε μεταξύ άλλων. Η πλειοψηφία της ΝΔ έχει γίνει απούσα, αδήλωτη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η πλειοψηφία δεν υπάρχει και δεν υποκαθίσταται ούτε από την αντιπολίτευση ούτε από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής που βρίσκονται εδώ με τη θεσμική τους ιδιότητα, από το ύψος της έδρας του κοινοβουλίου και όχι ως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή ως μικρή αντιπροσωπεία της πλειοψηφίας της Βουλής», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε λέγοντας:

«Η δεδηλωμένη πλειοψηφία αυτοκαταργήθηκε, σήμερα δεν υπάρχει. Το Κοινοβούλιο λειτουργεί με την ευθύνη του προεδρείου και υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης και έτσι πρέπει να λειτουργήσει και η χώρα, με άλλη κυβέρνηση, με άλλη πλειοψηφία, με άλλη προοπτική».

Να προσέλθουν στην Ολομέλεια τουλάχιστον οι εγκαλούμενοι βουλευτές της ΝΔ ζήτησε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. «Δεν είναι δυνατόν να μην τους δοθεί η δυνατότητα να εξηγήσουν τη θέση τους στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία, με την απόφασή της τους καταδικάζει σε ισόβιο στίγμα. Την προηγούμενη φορά ο κος Καραμανλής φοβόταν μήπως του φύγουν 3-4 ψήφοι, τώρα ξέρει πως θα του φύγουν 15», τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας:

«Το Προεδρείο οφείλει να διευκρινίσει εάν θα μείνει και θα ισχύσει η αρχή της δεδηλωμένης, ή θα παραστεί τυπικά και μόνον για την διεξαγωγή της συζήτησης. Αν συμβαίνει το δεύτερο, εμείς δηλώνουμε πως δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του κου Καραμανλή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή