Eκλεισαν τα Τέμπη

Kινητοποιήσεις αγροτών
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 13:42
UPD:17:54

Την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, έχουν κλείσει με τα τρακτέρ τους από τη μία το μεσημέρι αγρότες της Θεσσαλίας.

A- A A+

Την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, έχουν κλείσει με τα τρακτέρ τους από τη μία το μεσημέρι αγρότες της Θεσσαλίας. Η κυκλοφορία διεξάγεται από Δομοκό Ν. Μοναστήρι - Φάρσαλα - Ελασσόνα.

Στις δώδεκα το μεσημέρι, αγρότες της Καβάλας έκλεισαν συμβολικά για μια ώρα την Εγνατία Οδό και στα δύο της ρεύματα και την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας, ενώ θα επαναλάβουν τον αποκλεισμό από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα.

Στις 15:00 αγρότες των Σερρών έκλεισαν με τα τρακτέρ τους το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, ενώ περίπου την ίδια ώρα αγρότες της Δράμας προχώρησαν στον αποκλεισμό του συνοριακού σταθμού της Εξοχής.

Κλειστός είναι και ο κόμβος Μαυρονερίου στο Κιλκίς, ενώ νωρίτερα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στην εθνική οδό Φλώρινας-Εδεσσας στη διασταύρωση Αντιγόνου.

Συμβολικούς αποκλεισμούς πραγματοποιούν αγρότες κατά διαστήματα, στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, στον κόμβο των Γιαννιτσών στην Πέλλα, στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας στη διασταύρωση Αντιγόνου και στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης - Πτολεμαΐδας στο ύψος της ΑΕΒΑΛ.

Στις κινητοποιήσεις δίνουν το παρών και οι αγρότες της του Λασιθίου και του Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι απέκλεισαν το μεσημέρι την εθνική οδό Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος της Παντάνασσας.

Αργά το μεσημέρι αγρότες από τους δύο νομούς κατέλαβαν το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ομάδες αγροτών κατάφεραν να φθάσουν εκτός απο τον περιβάλλοντα χώρο, μέχρι και την πίστα απογειώσεων των αεροσκαφών.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών είναι:

- Η καθιέρωση τιμών ασφαλείας σε όλα τα αγροτικά προϊόντα με κατώτερη τιμή στο ελαιόλαδο τα 2,80 ευρώ το κιλό.

- Η κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος και στήριξη του αγροτικού εισοδήματος τον κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ.

- Η άμεση οικονομική στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων για την απορρόφηση και την προστασία των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.

- Πρόγραμμα αναμπέλωσης νέας γενιάς για τη διάσωση της αμπελοκαλλιέργειας.

- Το πάγωμα των αγροκτηνοτροφικών χρεών για τρία χρόνια.

- Η επιστροφή του ΦΠΑ στο 15%.

«Kανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από τους πολίτες να υπερασπίζονται τις απόψεις τους με τρόπο που δεν μπορεί να στρέφεται κατά των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Λάρισας, Θανάσης Κοκκινούλης, κάλεσε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τους αγρότες στο ίδιο δίκτυ προστασίας για τις παραγωγικές ομάδες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, ώστε να αναπληρωθεί μέρος του χαμένου εισοδήματός τους.

Θ.Κοκκινούλης (πρόεδρος ΕΑΣ Λάρισας): Να δοθεί διέξοδος στην επιβίωση των αγροτών

Θ.Κοκκινούλης: Να δοθεί διέξοδος στην επιβίωση των αγροτών

« Πέρσι κάναμε μια πολύ ακριβή παραγωγή λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και συγκυριακά φέτος όταν ξεκινήσαμε να πουλήσουμε τις παραγωγές μας συνέβη αυτό που συνέβη στην παγκόσμια οικονομία που παρέσυρε τις τιμές των αγροτικών προϊόντων προς τα κάτω με αποτέλεσμα να χάσουν οι αγρότες πλέον του μισού εισοδήματος τους», σημείωσε ο κ. Κοκκινούλης σε δηλώσεις του στον Alpha 989 και πρόσθεσε:

«Θέλουμε μέσα σε αυτό το δίκτυ προστασίας που απλώνει η κυβέρνηση σε όλες τις παραγωγικές ομάδες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, να συμπεριληφθούν και οι αγρότες και να αναπληρωθεί μέρους του χαμένου εισοδήματός τους».

H ΓΣΕΕ στο πλευρό των αγροτών

«Την πλήρη συμπαράστασή της και αλληλεγγύη της στον αγώνα και στα αιτήματα των αγροτών που διεκδικούν την ενίσχυση και υποστήριξη της παραγωγής και του εισοδήματός τους», εκφράζει η ΓΣΕΕ.

«Οι εργαζόμενοι όπως και οι αγρότες μας, δοκιμάζονται σκληρά από την ίδια αντικοινωνική πολιτική που πλήττει το εισόδημα, την απασχόληση, τις κοινωνικές υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας κ.τ.λ.», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Την ώρα που δίνονται γενναιόδωρες ενισχύσεις 28 ΔΙΣ € στους Τραπεζίτες, είναι αδιανόητο και προκλητικό να μην ενισχύεται ανάλογα η αγροτική παραγωγή, η πραγματική οικονομία, η απασχόληση και το εισόδημα των αγροτών, εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων».

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η ΓΣΕΕ θα «εντείνει τον αγώνα μαζί και με τους αγρότες μας για την απόκρουση και ανατροπή των αντεργατικών και αντι -αγροτικών πολιτικών που υποβαθμίζουν συνολικά την ανθρώπινη και αξιοπρεπή επιβίωση μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή