Προς επανασύναψη διπλωματικών σχέσεων Τουρκία και Αρμενία

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 18:47
UPD:18:56
A- A A+

Προς επανασύναψη των διπλωματικών σχέσεων -και το άνοιγμα των συνόρων τους- βαίνουν Τουρκία και Αρμενία, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, Εντουαρντ Ναϊμπαντιάν.

«Συμμερίζομαι τη γνώμη του Τούρκου ομολόγου μου, Αλί Μπαμπατσιάν ότι είμαστε κοντά στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων μας», δήλωσε ο κ. Ναϊμπαντιάν σε συνέντευξη Τύπου.

«Μπορούμε να επιχειρήσουμε ένα νέο βήμα στην περίπτωση που η Τουρκία όπως και η Αρμενία αποδεχτούν την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις», πρόσθεσε, ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι «το Ερεβάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί για να επιτύχει τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων».

Η ¶γκυρα έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Έρεβαν από την ανεξαρτησία της Αρμενίας, το 1991, λόγω των διαφωνιών τους για το θέμα της σφαγής των Αρμενίων. Δύο χρόνια αργότερα, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία, υποστηριζόμενη και από το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν το οποίο επίσης βρίσκεται σε διαμάχη με την Αρμενία για τον έλεγχο του ¶νω Καραμπάχ, θύλακα εντός του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν ο οποίος κατοικείται από Αρμένιους.

Μια ιστορική επίσκεψη Του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Ερεβάν στις 6 Σεπτεμβρίου, τερμάτισε την διπλωματική σιγή μεταξύ των δύο χωρών που εξέφρασαν την πρόθεσή τους για εξομάλυνση των σχέσεών τους. Αρμενική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον δεύτερο στην ιεραρχία του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαγκουέν Αβαγκουιάν, θα επισκεφθεί την ¶γκυρα στις 25-26 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση της Τουρκίας για να μετάσχει σε συνάντηση των χωρών του Καυκάσου (Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ρωσία).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή