Δέσμευση Ομπάμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 20:14
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να εργαστεί ενεργά για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή από την αρχή της θητείας του, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε σήμερα με πολλούς ηγέτες της περιοχής, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ρόμπερτ Γκίμπς.

Ο Ομπάμα είχε σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μπουμπάρακ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχουντ Ολμερτ, τον Βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο Γκίμπς, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες δηλώσεις πηγής του Λευκού Οίκου.

Σε ανακοίνωση του επίσημου παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Wafa, ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου τόνισε ότι το πρώτο τηλεφώνημα του νέου προέδρου των ΗΠΑ σε άλλο ηγέτη έγινε προς τον Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα, απευθύνοντας του παράλληλα έκκληση για μια ειρήνη διαρκείας στην περιοχή, η οποία θα βασίζεται σε διεθνείς λύσεις και στις αραβικές προτάσεις.

Από την πλευρά του ο Εχουντ Ολμερτ, κατά τη συνομιλία του με τον κ. Ομπάμα, τόνισε ότι για την επίτευξη της ειρήνης στην Μέση Ανατολή, πρέπει να αποτραπεί το λαθρεμπόριο όπλων προς την Γάζα.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ συνεχάρη το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Συρία θα μπορέσει να ανοίξει διαλόγο με τις ΗΠΑ, βασισμένο στο κοινά συμφέροντα και τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Επωφελήθηκε από την ευκαιρία αυτή κατά την πρώτη ημέρα της εργασίας του, για να εκφράσει τη δέσμευση του να εργαστεί ενεργά για την αραβο-ισραηλινή ειρήνη από την αρχή της θητείας του και να ελπίζει ότι θα συνεχίσουν (οι χώρες αυτές) την συνεργασία τους με τις ΗΠΑ και ότι θα διατηρήσουν τον ηγετικό τους ρόλο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή