Υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. το 61% των Σέρβων

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 10:54
UPD:11:15
A- A A+

Στο 61% καταγράφεται η στήριξη των Σέρβων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), όπως προκύπτει από δημοσκόπηση με τίτλο «Σέρβοι πολίτες - ευρωπαϊκός προσανατολισμός - τάσεις», στοιχεία της οποίας μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

Το ποσοστό αυτό, αν και πάνω από το ήμισυ του εκλογικού σώματος, είναι μειωμένο κατά 6% σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τη Μίλιτσα Ντέλεβιτς, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκής Ένταξης της σερβικής κυβέρνησης.

«Τον Μάιο του 2008, οι πολίτες στήριξαν την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση σε μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά τότε, οι προσδοκίες ήταν υψηλότερες, καθώς μεγάλες (ξένες) επενδύσεις είχαν έρθει στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ντέλεβιτς.

Η δημοσκόπηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για την ευρωπαϊκή ένταξη στην περιοχή της Βαλκανικής και σύμφωνα με την κ. Ντέλεβιτς, όλες οι χώρες της περιοχής στηρίζουν την προοπτική.

Ωστόσο, στην Κροατία, όπως επισήμανε, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει τα μεγαλύτερα βήματα προόδου, οι πολίτες αρχίζουν τώρα να κατανοούν ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία-μονόδρομο, αλλά απαιτούνται παράλληλα πολλές θυσίες και αλλαγή διαφόρων συνηθειών.

Οι Σέρβοι πολίτες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την ταχύτητα με την οποία κινείται η χώρα τους προς την Ε.Ε., δίνοντάς της βαθμό 2,5 στην κλίμακα του 7.

Το 49% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι «η συνεχής επιβολή πολιτικών όρων και προϋποθέσεων και ο εκβιασμός που εφαρμόζει η Ε.Ε. στη Σερβία» αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., ενώ το 20% θεωρεί υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση «την ανικανότητα της κυβέρνησης».

Το 86% παραδέχεται πως η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ενταξιακής πορείας της Σερβίας, ένας όρος που θεωρείται αποδεκτός από το 47% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, το 62% θεωρεί ότι η Ε.Ε. θέτει συνεχώς νέους όρους στη Σερβία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή