Υποψήφια για 13 Οσκαρ «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον»

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 16:46
UPD:16:51

A- A A+

Με 13 υποψηφιότητες, «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια της 81ης απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η ταινία θα είναι υποψήφια, μεταξύ άλλων, στην κατηγορίες καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερου σκηνοθέτη (Ντέιβιντ Φίντσερ), καλύτερου ηθοποιού (Μπραντ Πιτ) και καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Ο «Σκοτεινός ιππότης», η μεγάλη υπερπαραγωγή της φετινής χρονιάς, προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου -τον οποίο υποδύθηκε ο αποθανών Χιθ Λέτζερ- αλλά απουσιάζει από τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Για το Όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας προτάθηκαν οι ταινίες «Η αναμέτρηση», « Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Milk», «Slumdog Millionaire» και «Σφραγισμένα Χείλη».

Στην κατηγορία α’ ανδρικού ρόλου, το χρυσό αγαλματίδιο θα διεκδικήσουν ο Σον Πεν («Milk»), ο Φρανκ Λαντζέλα («Η αναμέτρηση»), ο Μίκυ Ρουρκ (Ο παλαιστής), ο Ρίτσαρντ Τζέκινς («The Visitor») και ο Μπραντ Πιτ («Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον»).

Για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου θα αναμετρηθούν η Κέιτ Γουίνσλετ (Σφραγισμένα Χείλη), η Ανν Χάθαγουεϊ («Η Ρέιτσελ παντρεύεται»), η Μέριλ Στριπ («Αμφιβολία»), η Αντζελίνα Τζολί («Η ανταλλαγή») και η Μελίσσα Λίο («Παγωμένο Ποτάμι»).

Στις υποψηφιότητες για το όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου περιλαμβάνονται ο Χιθ Λέτζερ (Σκοτεινός Ιππότης), ο Τζος Μπρόλιν («Milk»), ο Μάικλ Σάνον («Ο δρόμος της επανάστασης»), ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ («Τροπική Καταιγίδα») και ο Φίλιπ Σέυμουρ Χόφμαν («Αμφιβολία»).

Στην κατηγορία β’ γυναικείου ρόλου, οι κυρίες που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους είναι η Πενέλοπε Κρουζ («Βίκι Κριστίνα Μπαρτσελόνα»), η ¶μυ ¶νταμς («Αμφιβολία»), η Βιόλα Ντέιβις («Αμφιβολία»), η Ταράτζι Π. Χένσον («Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον») και η Μαρίσα Τομέι («Ο παλαιστής»).

Για το Όσκαρ της καλύτερης σκηνοθεσίας προτάθηκαν ο Ντέιβιντ Φίντσερ («Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον»), ο Ντάνι Μπόιλ («Slumdog Millionaire»), ο Γκας Βαν Σαντ («Milk»), ο Ρον Χάουαρντ («Η αναμέτρηση») και ο Στίβεν Ντάλντρι («Στίβεν Ντάλντρι»).

Στην κατηγορία καλύτερης ταινίας κινούμενων σχεδίων υποψήφιες είναι οι ταινίες «WALL-E», «Κουνγκ Φου Πάντα» και «Μπολτ».

Για το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, τέλος, έχουν προταθεί οι ταινίες «Αποστολή Στην Μπρίζ», «WALL-E», «Παγωμένο Ποτάμι», «Milk» και «Τυχερή και ευτυχισμένη».

Προτεινόμενα για εσάς