Κλείνει σε ένα χρόνο το Γκουαντάναμο

Υπεγράφη το διάταγμα από τον Μπαράκ Ομπάμα
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 19:02
UPD:19:58

Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα υποχρεώνονται οι ΗΠΑ να συμμορφώνονται απολύτως με τις συνθήκες της Γενεύης για τους κρατούμενους.

A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε σήμερα το κλείσιμο, μέσα σε ένα χρόνο, της στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο και τη διακοπή των επίμαχων ανακρίσεων υπόπτων για τρομοκρατία, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει γρήγορα την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό και να διαφοροποιηθεί σαφώς από την πολιτική του κ. Μπους κατά της τρομοκρατίας .

Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα υποχρεώνονται οι ΗΠΑ να συμμορφώνονται απολύτως με τις συνθήκες της Γενεύης για τους κρατούμενους.

Η υπογραφή του διατάγματος έγινε στο Οβάλ Γραφείο, σε ειδική τελετή παρουσία πολλών απόστρατων στρατιωτικών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με άλλη πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε σήμερα το κλείσιμο, το συντομότερο δυνατόν, και των κέντρων κράτησης που η CIA διατηρεί στο εξωτερικό για τους υπόπτους για τρομοκρατία.

Ενα από τα διατάγματα που υπεγράφησαν σήμερα, «θεσπίζει ότι η CIA θα κλείσει το συντομότερο δυνατό κάθε κέντρο κράτησης που διαθέτει σήμερα, και ότι δεν θα έχει τέτοιο κέντρο κράτησης στο μέλλον», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, κατά την ακρόαση του ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών (DNI), ναύαρχος εν αποστρατεία Ντένις Μπλερ, δήλωσε ότι τα βασανιστήρια είναι παράνομα, ανήθικα και αναποτελεσματικά και δεσμεύτηκε να μην υποστηρίξει τις δραστηριότητες παρακολούθησης που γίνονται χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση.

«Τα βασανιστήρια είναι παράνομα, ανήθικα και αναποτελεσματικά», δήλωσε ο Ντένις Μπλερ ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία θα επικυρώσει τον διορισμό του.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή