Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν για το Γκουαντάναμο

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009 09:46
A- A A+

Την απόφαση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο χαιρέτισε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, τονίζοντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη διεθνή στήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Πολλοί Αφγανοί που συνελήφθησαν από τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν κρατούνται στο Γκουντάναμο.

«Αυτή η σωστή απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ενισχύσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε αυτόν θα συμμετέχουν όλα τα κράτη», επισήμανε ο Αφγανός πρόεδρος.

«Το κλείσιμο (του Γκουαντάναμο) θα έχει θετικές επιπτώσεις, σημαντικές επιπτώσεις και στους Αφγανούς. Θεωρούμε ότι είναι μια σπουδαία κίνηση στη σωστή στιγμή και εκτιμούμε την απόφαση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Καρζάι.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν ζητούν επίσης από τις ΗΠΑ να κλείσουν και την φυλακή στην στρατιωτική βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ, όπου κρατούνται περίπου 600 άνθρωποι.

Ο εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου υπογράμμισε πως αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά. «Καθώς ανασυγκροτούμε το δικαστικό μας σύστημα και επανεξετάζουμε τους τρόπους επιβολής του νόμου, πιστεύουμε πως οι κρατούμενοι σταδιακά θα παραδοθούν στις αφγανικές αρμόδιες αρχές, μετά από συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές», κατέληξε ο ίδιος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή