Σερβία: Εντείνονται οι έρευνες για τον Μλάντιτς

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 10:28
A- A A+

Τις πλέον εντατικές έρευνες των τελευταίων ετών για τον εντοπισμό του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην αρχηγού των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς, διεξάγει η Σερβία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με τη Χάγη, κ. Ρασίμ Λιάγιτς.

Ο ίδιος δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι πριν από έξι μήνες για το ότι, η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα ολοκληρωθεί.

«Προτεραιότητά μας είναι η επίλυση αυτού του θέματος-κλειδί», δήλωσε ο κ. Λιάγιτς στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Βετσέρνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Την περασμένη εβδομάδα, διεξήχθησαν έρευνες στο Βελιγράδι, «αλλά δεν ενημερώθηκε το κοινό σχετικά, επειδή δεν χρειαζόμαστε δημοσιότητα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του σερβικού εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με τη Χάγη, εκτιμώντας ότι ο Μλάντιτς προστατεύεται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων, επειδή ο ίδιος δεν εμπιστεύεται εύκολα τους ανθρώπους γύρω του.

«Έχουμε στοιχεία, που λάβαμε πριν από πέντε ή έξι χρόνια και επιβεβαιώθηκαν και από αρκετούς ανθρώπους που τον προστάτευαν ότι απειλούσε (ο Μλάντιτς) όχι μόνο τους ίδιους αλλά και μέλη της οικογένειάς τους», επισήμανε ο κ. Λιάγιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες δεν λαμβάνουν μέρος στο επιχειρησιακό τμήμα των ερευνών, αλλά οι πληροφορίες τους επιβεβαιώνονται από τις σερβικές αρχές. Μάλιστα, δύο από τους 44 καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου που έχουν εκδοθεί στη Χάγη, συνελήφθησαν βάσει πληροφοριών ξένων υπηρεσιών, αποκάλυψε ο επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με το ΔΠΔ.

Παράλληλα με τον Μλάντιτς, η Σερβία αναζητά και τον έτερο καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, Γκόραν Χάτζιτς.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή