Το Ιράκ «αψήφησε» τα Ηνωμένα Εθνη. Ελλιπής η έκθεσή του

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2002 07:46
A- A A+

Ελλείψεις και κενά στην έκθεση του Ιράκ για το οπλοστάσιό του διαπιστώνουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ οι οποίοι ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μίλησε για ουσιώδη παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας εκ μέρους της Βαγδάτης.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ τόνισε ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες στο ντοκουμέντο, το οποίο όπως είπε περιέχει ελάχιστες νέες πληροφορίες και χαρακτηρίζεται από έλλειψη αποδείξεων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η συνεργασία των Ιρακινών με τους επιθεωρητές είναι καλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας, Μωχάμεντ ελ-Μπαραντέϊ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο στην έκθεση του Ιράκ για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Δεν θα υπάρξει ειρηνική διευθέτηση στο ζήτημα του Ιράκ, εάν η Βαγδάτη συνεχίζει να ψεύδεται, αρνούμενη τη συνεργασία δήλωσε από την πλευρά του ο Κόλιν Πάουελ. Ο επικεφαλής του State Department είπε ακόμη ότι το Ιράκ έχει διαπράξει ουσιώδη παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι η έκθεση που υπέβαλε έχει κενά και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ψηφίσματος 1441.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους επιθεωρητές και πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να εξετάσουν τους Ιρακινούς ειδικούς σε θέματα εξοπλισμών έξω από τη χώρα τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή