Ε.Ε.: Σκλήρυνση της στάσης στο καθεστώς Μουγκάμπε

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 12:44
EPA/JON HRUSA

A- A A+

H Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να ενισχύσει μια ακόμη φορά τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Ρόμπερτ Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε διευρύνοντας τη λίστα με τα ονόματα αξιωματούχων και επιχειρήσεων, η παρουσία των οποίων απαγορεύεται στην Ε.Ε., ανακοίνωσε διπλωματική πηγή.

Κατά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών μελών επικύρωσαν ένα νέο κατάλογο με 203 ονόματα σε σχέση με 177 προηγουμένως, αξιωματούχων του καθεστώτος των οποίων η είσοδος απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο κατάλογος των εταιρειών των οποίων οι δραστηριότητες έχουν παγώσει στην Ε.Ε. αυξήθηκε από τέσσερις σε 40, ενώ περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μεταξύ τους και βρετανικές.

Η Ε.Ε. αποφάσισε να σκληρύνει τα μέτρα εναντίον του καθεστώτος στη Ζιμπάμπουε για να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο Μουγκάμπε και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τη βιομηχανία διαμαντιών στη Χαράρε.

Αξιωματούχοι είπαν ότι προστέθηκαν στη λίστα 27 πρόσωπα και 36 εταιρίες, σύμμαχοι του Μουγκάμπε εξαιτίας της εμπλοκής τους σε καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από τον κατάλογο αφαιρέθηκε το όνομα ενός προσώπου που απεβίωσε.

Η απόφαση αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευση των Ευρωπαίων για τη συνέχιση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική κρίση που σοβεί στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή