Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Ομπάμα το Κυπριακό

Ενιαία η Κύπρος στην ιστοσελίδα της τουρκικής Προεδρίας
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009 10:16
UPD:11:20

Το Κυπριακό εντάσσεται στις προτεραιότητες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αλλά και σε αυτές της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

A- A A+

Το Κυπριακό εντάσσεται στις προτεραιότητες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αλλά και σε αυτές της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.

Κληθείς να σχολιάσει σχετική τοποθέτηση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν πως θα καταστεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο μερών στο νησί.

Εν τω μεταξύ, έκπληξη έχει προκαλέσει στην Τουρκία το γεγονός ότι χάρτης που πρόσφατα έχει τοποθετηθεί στην ιστοσελίδα της τουρκικής Προεδρίας www.cankaya.gov.tr δείχνει την Κύπρο ενιαία, χωρίς την ύπαρξη της πράσινης γραμμής και των αρχικών του ψευδοκράτους στην τουρκική.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλλιέτ, ο εν λόγω χάρτης αναρτήθηκε στην προεδρική ιστοσελίδα πριν δυο εβδομάδες και προετοιμαζόταν για 6 μήνες από μια ειδική ομάδα που χρησιμοποίησε και το γνωστό πρόγραμμα Google Earth.

Οπως αναφέρεται, στο χάρτη περιλαμβάνονται πόλεις και περιοχές τις οποίες επισκέφθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Για κάθε μέρος δίδονται πληροφορίες για την ημερομηνία επίσκεψης και με ποιους συναντήθηκε. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα κατεχόμενα, αφού ήταν η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις 19 Σεπτεμβρίου τα ου 2007. Στο χάρτη αυτό, η Κύπρος εμφανίζεται ενιαία, χωρίς τη διαχωριστική γραμμή και χωρίς τα αρχικά του ψευδοκράτους στην τουρκική.

Στις πληροφορίες που δίδονται, αναφέρεται ότι η επίσκεψη έγινε στην λεγόμενη ΤΔΒΚ και με ποιους συναντήθηκε. Εντύπωση - σύμφωνα με το δημοσίευμα - δημιουργεί και το γεγονός ότι οι περισσότερες πόλεις στα κατεχόμενα εμφανίζονται με αγγλικά ονόματα και μόνο η κατεχόμενη Μόρφου αναγράφεται με την ονομασία που της έδωσαν οι Τούρκοι «Γκιουζέλγιουρτ»

Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή