Πούτιν: Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση δεν θα λύσει τα προβλήματα του κόσμου

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 22:29
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

A- A A+

«Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση δεν πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα που έχει ο κόσμος» τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν από το βήμα του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.

«Όχι πιο πολλά χρήματα για στρατιωτικούς σκοπούς» ανέφερε και κάλεσε «τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να έχει μαζί μας μία εποικοδομητική συνεργασία».

«Οι εταίροι μας, στην Ασία, την Ευρώπη, οι ΗΠΑ ιδίως, ας δείξουν την προτίμησή τους για τη συνεργασία μαζί μας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, υπογράμμισε την ανάγκη «να μην τυφλωθούμε μέχρι σημείου που να επαναπαυόμαστε με την ιδέα ότι το κράτος τα επιλύει όλα».

Εν τω μεταξύ, μετά τις πληροφορίες για αναστολή των ρωσικών σχεδίων για ανάπτυξη πυραύλων Ιskander στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «θετική» ενέργεια.

«Ενημερωθήκαμε για το ζήτημα αυτό» από το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, και «την κρίνουμε πολύ θετική» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γούντ σε συνέντευξη Τύπου.

Ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος του ρωσικού γενικού επιτελείου, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ, ανέφερε ότι το σχέδιο «αναστέλλεται λόγω του ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα δεν θα επιταχύνει το αμερικανικό πρόγραμμα ανάπτυξης» της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και στην Τσεχία, που η Ρωσία την θεωρεί απειλητική για την ίδια.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανέφερε εάν η Μόσχα ενημέρωσε τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την αναστολή των σχεδίων της ή εάν η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον ενημερώθηκε για αυτό από τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Καταλήγοντας ο Ρόμπερτ Γουντ ανέφερε: «Είμαστε ευτυχείς να συνεργαστούμε με τη Ρωσία στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Και όπως ανέφερε και ο πρόεδρος Ομπάμα θα υποστηρίξουμε την αντιπυραυλική ασπίδα εάν αποδειχτεί ότι θα λειτουργήσει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή