Οι ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 11:02
A- A A+

Η κυβέρνηση Ομπάμα διεμήνυσε χθες ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα: από τη διπλωματική οδό έως την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με στόχο την άσκηση πίεσης στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις θα συναντηθούν στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κίνα πρόκειται να συναντηθούν στη Φρανκφούρτη την επόμενη Τετάρτη, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη των δυνάμεων από την περασμένη εβδομάδα που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο Ομπάμα θα ακολουθήσει άλλη πολιτική από εκείνη του προκατόχου του στην προεδρία, Τζορτζ Μπους, επιδιώκοντας απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη, αλλά έχει προειδοποιήσει το Ιράν να αναμένει μεγαλύτερη πίεση αν δεν ικανοποιήσει το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί, δήλωσε χθες ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Ομπάμα αν οι ΗΠΑ αλλάξουν την πολιτική τους στην περιοχή.

Οι δυτικές δυνάμεις φοβούνται ότι το Ιράν επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη απαντάει ότι θέλει να τελειοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία της για ειρηνικούς σκοπούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή