Β. Μεϊμαράκης: Καμία νέα δαπάνη για εξοπλισμούς το 2009

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 14:07
UPD:16:02

A- A A+

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα, μη προβλεπόμενη, δαπάνη για εξοπλισμούς μέσα στο 2009 έδωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου προς τον πρωθυπουργό σχετικά «με τις νέες παραγγελίες στρατιωτικού υλικού της χώρας μας», ο υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε πως δεν αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ καμία νέα προμήθεια. «Εκείνο που αποφασίστηκε -διευκρίνισε- είναι η επίσημη έναρξη των διαδικασιών, των διαβουλεύσεων, των διαπραγματεύσεων για μελλοντικές προμήθειες».

Αναφερόμενος στις σχετικές, προ διμήνου, δηλώσεις του πρωθυπουργού, επισήμανε ότι μιλούσαμε για τον προϋπολογισμό του 2009 και όχι για το 2010 και για το 2015: «Δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του προϋπολογισμού για αγορά εξοπλισμού ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, ο οποίος αναπλήρωσε τον κ. Αλαβάνο, είπε ότι η κοινωνική συνοχή είναι η μεγαλύτερη άμυνα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, και χωρίς αυτή κανένας λαός, καμία κοινωνία, κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιτάξει υπερεξοπλισμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Απολύτως απαραίτητες οι αμυντικές δαπάνες»

«Απολύτως απαραίτητες οι αμυντικές δαπάνες»

«Η απάντηση του υπουργού καταδεικνύει ακριβώς το γεγονός ότι η απουσία του κ. πρωθυπουργού για να απαντήσει στον πρόεδρο τον κ. Αλαβάνο μετατρέπει αυτή την ερώτηση από μια ερώτηση που συνδέει τις εξοπλιστικές δαπάνες με το σύνολο της στρατηγικής της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής πολιτικής και της πορείας της χώρας σε ένα εξειδικευμένο θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης», σημείωσε ο κ. Δρίτσας, με αφορμή την παρουσία του υπουργού Αμυνας αντί του πρωθυπουργού.

«Οι δαπάνες αυτές είναι πασιφανές ότι κατανέμονται κυρίως με κριτήρια την διπλωματία των εξοπλισμών, τις σχέσεις δηλαδή με τον κ. Σαρκοζί, τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις νέες σχέσεις που θα κοιτάξουμε να έχουμε με τον κ. Ομπάμα, τις σχέσεις με τη Γερμανία, τη Σουηδία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ως εκ τούτου δεν είναι κατ’ ανάγκη ένας σχεδιασμός που υπακούει σε πραγματικές εξοπλιστικές ανάγκες», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «αδιέξοδη κούρσα εξοπλισμών», η οποία υπονομεύει την εσωτερική συνοχή και την ανεξαρτησία της χώρας.

Είναι εύκολος δρόμος ο λαϊκισμός, ανταπάντησε ο κ. Μεϊμαράκης και αναρωτήθηκε εάν είναι δυνατόν μια χώρα να παραμείνει ανοχύρωτη όταν αντιμετωπίζει τόσο έντονες και σοβαρές προκλήσεις.

ΛΑ.Ο.Σ.: Το εθνικό συμφέρον πάνω από μίζες και ντίλερ

«Οι εξοπλισμοί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική μας κυριαρχία. Ο τρόπος που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι πολύ σκοτεινός με στοιχεία οσμής σκανδάλων. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κάνουν παραγγελίες με πολιτική επιλογή και όχι για τις στρατιωτικές μας ανάγκες», παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού ¶μυνας.

«Οι σκανδαλώδεις επιλογές στους εξοπλισμούς και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται στην Ελλάδα έχουν αρχή αλλά όχι τέλος. Το τέλος θα δοθεί όταν το εθνικό συμφέρον προταχτεί πάνω από τις μίζες και τους ντίλερ», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή