Ζιμπάμπουε: Συμφωνία Τσβανγκιράι για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 20:13
UPD:20:14
A- A A+

Την απόφασή του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε γνωστοποίησε ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι.

«Πήραμε μια κατηγορηματική απόφαση. Θα μπούμε σε αυτήν την κυβέρνηση» δήλωσε ο Τσβανγκιράι, μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που είναι όργανο λήψης αποφάσεων του κόμματος, Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC).

Με την απόφαση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για μοίρασμα της εξουσίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η οποία, αν και έχει υπογραφεί από τις 15 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, είχε παγώσει.

Βάσει της συμφωνίας ο Μουγκάμπε παραμένει πρόεδρος και ο Τσβανγκιράι γίνεται πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με 31 υπουργεία. Ο Τσβανγκιράι αναμένεται να έχει ορκιστεί έως τις 11 Φεβρουαρίου.

Στόχος της συμφωνίας αυτής ήταν να σωθεί η Ζιμπάμπουε από την όλο και βαθύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας χρήζουν βοήθειας σε τρόφιμα.

Με το νόμισμα της Ζιμπάμπουε να έχει χάσει σχεδόν εντελώς την αξία του και τη χώρα να έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο, η κυβέρνησή της ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα επιτρέψει στους κατοίκους της να χρησιμοποιούν ξένο νόμισμα.

Οι περιφερειακοί ηγέτες είχαν ασκήσει πιέσεις και στις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τη συμφωνία αυτή, ενώ ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Γκαλέμα Μοτλάντε δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ζιμπάμπουε μόλις τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή