Διάλογος Ομπάμα με Συρία και Ιράν

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2009 11:08
UPD:11:12
A- A A+

Διάλογο εδώ και πολλούς μήνες έχει αρχίσει διακριτικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με το Ιράν και τη Συρία, μέσω εμπειρογνωμόνων του επιτελείου του, σύμφωνα με τους οργανισμούς που παρακολούθησαν αυτές τις επαφές.

Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε χθες ότι αυτές οι πληροφορίες είναι «ανακριβείς», αρνούμενος να δώσει άλλα στοιχεία.

Επισήμως τα ανοίγματα του Ομπάμα προς την Τεχεράνη και τη Δαμασκό είναι πολύ περιορισμένα μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο. Εχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος «να τείνει το χέρι» προς το Ιράν υπό την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα «ξεσφίξει τη γροθιά», ενώ η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι ο συρο-ισραηλινός άξονας της ειρηνευτικής διαδικασίας δεν αποτελεί προτεραιότητα.

«Ο πρόεδρος έχει δηλώσει σαφώς στο επιτελείο του κατά την περίοδο της μεταβίβασης της εξουσίας ότι δεν θα υπάρξουν επαφές με εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων», υπενθύμισε χθες ο Μάικ Χάμερ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αλλά ατύπως, και χωρίς να περιμένει την εκλογή του, ο Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε ευρέως αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «τρίτο δρόμο» για την προσέγγιση των δύο μαύρων προβάτων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Οι ειδικοί σε θέματα διασποράς των πυρηνικών όπλων είχαν τους τελευταίους αυτούς μήνες επαφές «πολύ υψηλού επιπέδου» με μέλη της ιρανικής ηγεσίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζέφρι Μπούτγουελ, διευθυντή του ομίλου Pugwash για τις ΗΠΑ, διεθνούς οργάνωσης ερευνητών που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1995.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα συμμετείχε σε ορισμένες από αυτές τις συναντήσεις που ήταν αφιερωμένες «σε ευρύ φάσμα προβλημάτων που χωρίζουν το Ιράν και τη Δύση: όχι μόνον το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά επίσης η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ή θέματα που σχετίζονται με τον Περσικό Κόλπο», δήλωσε ο Τζέφρι Μπούτγουελ.

Ο εκπρόσωπος του ομίλου Pugwash αρνήθηκε να προσδιορίσει την ταυτότητα άλλων συμμετασχόντων, δήλωσε όμως ότι επρόκειτο για «προσωπικότητες πολύ υψηλού επιπέδου».

Σύμφωνα με το blog The Cable της επιθεώρησης «Foreign Policy», ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας Αλί Ασγκάρ Σολτανιέχ, περιλαμβανόταν μεταξύ των συμμετασχόντων στους «Διαλόγους Pugwash».

Παράλληλα, ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό το United States Institute of Peace (USIP) που περιλάμβανε την Ελεν Λέπσον, πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου επί της προεδρίας Μπιλ Κλίντον και μέλος του επιτελείου του Ομπάμα κατά την περίοδο μεταβίβασης της εξουσίας, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ -Ασαντ.

«Είπε ότι έχουμε 70% εν δυνάμει κοινά συμφέροντα και 30% μη κοινά» στην περιοχή, δήλωσε ο Μπρους Τζέντλεσον, πρώην σύμβουλος του Αλ Γκορ σε θέματα αφοπλισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του USIP. «Και είπε: ας εργασθούμε επί του 70%, περιμένοντας τη διευθέτηση του 30%».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Συρίας αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι «ο διάλογος έχει αρχίσει εδώ και εβδομάδες κατά σοβαρό τρόπο». «Προσωπικότητες προσκείμενες στην (αμερικανική) κυβέρνηση εστάλησαν για να μιλήσουν με τη Συρία», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Συρία ότι υποστηρίζει οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, ότι αποσταθεροποιεί τον Λίβανο και ότι επιτρέπει τη διέλευση από το έδαφός της ενόπλων για να πολεμήσουν στο Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή