ΥΠΕΞ: Η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ θα σταθεί δίπλα στο Βελιγράδι

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2009 19:49
UPD:19:50

«Θα ανταλλάξουμε έγγραφα, σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας και αναμένουμε θετική εξέλιξη, ίσως και εντός των προσεχών ωρών» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

A- A A+

Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ στηρίζει τη Σερβία στο μεγάλο πρόγραμμα του Οργανισμού για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με το Σέρβο ομόλογό της Βουκ Γιέρεμιτς στο Βελιγράδι. Επανέλαβε δε τη στήριξη της χώρας μας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Οι δύο υπουργοί στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση χαρακτήρισαν άριστες τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις και υποσχέθηκαν να τις αξιοποιήσουν περαιτέρω προς όφελος των δύο λαών, ενόψει μάλιστα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο των στενών οικονομικών σχέσεων (η Ελλάδα είναι πρώτος ξένος επενδυτής στη Σερβία) οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης της τουριστικής συνεργασίας και βρέθηκαν ένα βήμα πριν την επίλυση του ελληνικού αιτήματος για ίση μεταχείριση των οδηγών ελληνικών φορτηγών, στα ζητήματα του κόστους διέλευσης και στάθμευσης στους σερβικούς αυτοκινητοδρόμους.

«Θα ανταλλάξουμε έγγραφα, σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας και αναμένουμε θετική εξέλιξη, ίσως και εντός των προσεχών ωρών» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξή μας στην ΕΕ, που αποτελεί την υπ΄ αριθμόν 1 στρατηγική προτεραιότητα της Σερβίας» απάντησε ο κ. Γέρεμιτς.

Ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, η κ. Μπακογιάννη μίλησε για το σημαντικό ρόλο του «στη γειτονιά μας» και υποσχέθηκε ότι η ελληνική προεδρία θα σταθεί δίπλα στο Βελιγράδι για την επίτευξη του μεγάλου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που αφορά την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού σώματος, καθώς και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι δύο υπουργοί ερωτηθέντες για το θέμα εισδοχής του Κοσόβου στον ΟΑΣΕ, αν η Πρίστινα το ζητήσει, απάντησαν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη συναίνεση και των 56 κρατών-μελών, ενώ ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι η χώρα του «δεν θα συναινέσει ποτέ σε κάτι τέτοιο».

«Η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη και ο οργανισμός δεν υπεισέρχεται σε θέματα ξένα της ευθύνης του» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς και αργά το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τάντιτς.

Την Τρίτη ολοκληρώνει την περιοδεία της στην περιοχή με την επίσκεψή της στην Πρίστινα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή