«Συγκρούσεις» εντός και εκτός δημαρχείου για το πάρκινγκ στην Κυψέλη

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2009 22:15
A- A A+

Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας για το θέμα της δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο όπου βρίσκεται το πάρκο στη συμβολή της Πατησίων με την οδό Κύπρου.

Την ίδια ώρα, έξω από το δημαρχείο, σημειώνονταν επεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων (οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το κόψιμο δέντρων στο πάρκο) και αστυνομικών δυνάμεων. Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τζάμια του δημαρχείου, έγραψαν με σπρέυ στους τοίχους και προκάλεσαν ζημιές στο ισόγειο του κτηρίου, όπου κατάφεραν να μπουν παραβιάζοντας την πίσω πόρτα.

«Δυστυχώς, ρίχνετε "λάδι στη φωτιά" με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας", είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Αθήνα Αλλά-ζει», Κώστας Σκανδαλίδης, και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την υλοποίηση του έργου.

Υποστήριξε ότι οι εργασίες «πρέπει να σταματήσουν, η μελέτη να αναθεωρηθεί και να υπάρξει συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής σε συνθήκες δημοκρατίας και συναίνεσης και όχι "εισβολές τα χαράματα εν κρυπτώ και απαραβύστω"».

Σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον του δημάρχου Αθηναίων εξαπέλυσε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον κ. Κακλαμάνη ότι έχει επιλέξει την «πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής, της παραβίασης της νομιμότητας και της παράκαμψης των θεσμών και ελέγχων».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Κακλαμάνης είναι «ήδη έκπτωτος ηθικά και πολιτικά στη συνείδηση του αθηναϊκού λαού» και τον κάλεσε να αλλάξει στρατηγική, αλλιώς «να παραιτηθεί τιμίως».

«Η γη πρέπει να τύχει διαχείρισης προς όφελος των κατοίκων και όχι του κεφαλαίου», είπε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στ. Λάμπρου, συμπλήρωσε δε, ότι «ο αυταρχισμός που επεδείχθη με την αστυνομία δεν τιμά την δημοτική αρχή».

Ο δήμαρχος τόνισε ότι ακούστηκαν «απίστευτες ανακρίβειες» για το πάρκο και πως κανείς από τους επικεφαλής δεν αμφισβήτησε τις μελέτες, που παρουσιάστηκαν. Πρόσθεσε δε, ότι θα επιδοτηθούν θέσεις, προκειμένου οι κάτοικοι να σταθμεύουν με καλύτερες τιμές στο πάρκινγκ.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο κ. Κακλαμάνης τον κάλεσε να επαναφέρει όποτε θέλει το θέμα της διπλής ανάπλασης στο δημοτικό συμβούλιο, τόνισε πως θα είναι ξανά υποψήφιος και ότι «θα δούμε ποιον θα προκρίνει ο αθηναϊκός λαός». Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η επέμβαση των ΜΑΤ στο πάρκο, έγινε ύστερα από εντολή εισαγγελέα και μάλιστα όχι εναντίον κατοίκων.

Νωρίτερα, το λόγο πήραν η κ. Βήχου, μέλος της επιτροπής κατοίκων της Κυψέλης, και η κ. Καραγιάννη, εκ μέρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου της περιοχής, οι οποίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία πάρκινγκ και τη δυσαρέσκειά τους για τον «τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι κάτοικοι από τη δημοτική αρχή» την περασμένη εβδομάδα.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις, που έκανε την περασμένη εβδομάδα η κ. Βήχου, για «μίζες που παίρνουν κάποιοι» σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας πάρκινγκ, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε την εκπρόσωπο των κατοίκων να πει συγκεκριμένα ονόματα για να λάβει την απάντηση ότι εκφράζει την άποψη των κατοίκων. Ο κ. Κακλαμάνης αντέτεινε ότι θα της υποβληθεί μήνυση, ώστε «να πει ποιοι είναι αυτοί που πήραν μίζες».

Εν των μεταξύ, ο δήμαρχος Αθηναίων προέβη πριν αργά το απόγευμα σε δηλώσεις για τους βανδαλισμούς έξω από το δημαρχείο.

«Ο κ. Τσίπρας αντί να απολογείται για την πατρωνία που προσφέρει στους φίλους του, οι οποίοι σήμερα προσέβαλαν βάναυσα το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βανδάλισαν το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης, είχε το θράσος να "διατάξει" την παραίτησή μου με τον πιο προπετή τρόπο», δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε ότι «φυσικά, δεν πρόκειται να του κάνω το χατίρι. Τον παραδίδω στην κρίση του Αθηναϊκού λαού».

Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε πως «το ότι δεν θρηνήσαμε σήμερα θύματα, οφείλεται στη σύνεση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και την ψυχραιμία που επέδειξε η μεγάλη πλειοψηφία του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή