Ισραήλ: Απαγόρευση της λειτουργίας του «Αλ-Τζαζίρα»

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2009 11:12
A- A A+

Το Ισραήλ προτίθεται να παρεμποδίσει τη λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» στο έδαφός του, μετά την απόφαση του Κατάρ, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το αραβικό δορυφορικό δίκτυο, να κλείσει το γραφείο της ισραηλινής εμπορικής αντιπροσωπείας στη Ντόχα, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος στην Ιερουσαλήμ.

«Το ίδιο το Κατάρ πρόβαλε εμπόδια διακόπτοντας τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος να βοηθήσουμε αυτό το εμιράτο που ελέγχει το Αλ Τζαζίρα να ξεπεράσει τα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Θα είναι πολύ πιο δύσκολο, για παράδειγμα, για έναν πολίτη του Κατάρ ή έναν αλλοδαπό που εργάζεται στο Κατάρ για το δίκτυο Αλ Τζαζίρα να λάβει άδεια εισόδου, ώστε να έρθει να εργαστεί στο Ισραήλ ή στη Δυτική Όχθη», τόνισε.

«Ούτε έχουμε πρόθεση να διευκολύνουμε το έργο αυτών που θα επιχειρήσουν να παρακάμψουν το εμπόδιο απευθυνόμενοι σε πρεσβείες του Ισραήλ σε άλλα μέρη του κόσμου», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στις 18 Ιανουαρίου οι αρχές του Κατάρ έδωσαν εντολή να κλείσει η εμπορική αντιπροσωπεία του Iσραήλ, σε αντίποινα για τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 1.330 Παλαιστινίων.

Έως τότε το Κατάρ διατηρούσε επαφές με το Ισραήλ, παρότι οι δύο χώρες δεν είχαν συνάψει διπλωματικές σχέσεις. Από το 1996 λειτουργούσε στη Ντόχα εμπορική αντιπροσωπεία υπό τη διεύθυνση δύο διπλωματών. Εμπορικοί αντιπρόσωποι των δύο χωρών είχαν τακτικές συναντήσεις.

Το Κατάρ ήταν η μόνη χώρα του Κόλπου που διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Αλ Τζαζίρα έπαιξε ρόλο οργάνου της Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας (27 Δεκεμβρίου-18 Ιανουαρίου).

Στις 12 Μαρτίου του 2008 το Ισραήλ είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε μποϊκοτάζ του Αλ Τζαζίρα, κρίνοντας «μεροληπτική» την κάλυψη της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο το μέτρο εφαρμόστηκε σε πολύ περιορισμένο επίπεδο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή