Εως τις 30/6 η αίτηση της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε.

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2009 11:31
UPD:11:33
A- A A+

Αίτηση για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταθέσει έως τις 30 Ιουνίου -οπότε και λήγει η τσεχική προεδρία της Ε.Ε.- η Σερβία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μπόζινταρ Τζέλιτς.

«Η Τσεχία, η οποία προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας ενημέρωσε ότι θα αποδεχθεί θετικά την αίτησή μας για ένταξη στην Ένωση. Θα εργαστούμε ώστε με τη θέση της Τσεχίας να συμφωνήσουν όλοι στην Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Τζέλιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Βέτσερνιε Νόβοστι».

Απαντώντας στην ερώτηση τι σημαίνει για τη Σερβία η υποψηφιότητα, όταν η Ολλανδία δεν επιτρέπει συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «για να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί η συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης για αρκετούς μήνες».

«Γι αυτό -σημείωσε- είναι σωστή η απόφασή μας να αρχίσουμε τη μονομερή εφαρμογή της συμφωνίας. Αλλά το σημαντικότερο είναι να ολοκληρώσουμε τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης».

Χαρακτηρίζοντας ρεαλιστική τη δέσμευση ότι η Σερβία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2014, ο κ. Τζέλιτς εκτίμησε ότι τα «αποφασιστικά βήματα» για την ένταξη της χώρας στη λεγόμενη «λευκή λίστα του Σένγκεν» (ώστε να επιτρέπονται τα ταξίδια των Σέρβων πολιτών στις χώρες της Ε.Ε. χωρίς την απαραίτητη σήμερα βίζα εισόδου) θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2009 επί σουηδικής προεδρίας στην Ε.Ε..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή