Ιορδανία: Ενταση για τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 07:40
A- A A+

Σφοδρά φραστικά πυρά δέχθηκε χθες Τρίτη η κυβέρνηση της Ιορδανίας για την απόφασή της να αποκαταστήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ στέλνοντας πίσω τον πρεσβευτή της στη χώρα, μόλις δύο εβδομάδες μετά την παύση των σφοδρών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας που προκάλεσαν τεράστιες κινητοποιήσεις στο Αμμάν και άλλες πόλεις.

«Τη στιγμή που οι Ιορδανοί ανέμεναν να δουν την κυβέρνηση να διακόπτει εντελώς τις σχέσεις της με τη Σιωνιστική οντότητα, η κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει το φάκελο του Ισραηλινού ολοκαυτώματος και έκανε αυτό το βήμα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέληση και το κοινό αίσθημα του λαού», δήλωσε ο Μουράντ Αντάυλεχ του Ισλαμικού Μετώπου Δράσης, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο Αντάυλεχ δήλωσε ότι το κόμμα του αντιμετώπισε με «κατάπληξη» την επιστροφή του Ιορδανού πρεσβευτή στο Ισραήλ.

Ο διπλωμάτης, ¶λι αλ Αγιέντ, είχε ανακληθεί --χωρίς το θέμα να προβληθεί ιδιαίτερα-- όταν το Ισραήλ άρχισε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας την 27η Δεκεμβρίου. Οι αιματηρότατες επιχειρήσεις προκάλεσαν μαζικές κινητοποιήσεις στην Ιορδανία και όλο και πιο έντονες εκκλήσεις στην κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να ακυρώσει τη διμερή συμφωνία ειρήνης.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας τάσσεται υπέρ της διατήρησης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ ώστε, όπως λέει, να είναι σε θέση να αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα.

Το Μέτωπο θεωρείται ως η πολιτική πτέρυγα του ισχυρού κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας--που είναι ο βασικός σύμμαχος της Χαμάς στην Ιορδανία. Έχει περισσότερες έδρες από κάθε άλλο κόμμα στην Ιορδανική βουλή, αλλά δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή