Σρι Λάνκα: 52 άμαχοι νεκροί στις μάχες στρατού-Ταμίλ

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 08:57
REUTERS/DANIEL MUNOZ

A- A A+

Τουλάχιστον 52 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα στις μάχες που εξακολουθούν να μαίνονται ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες Ταμίλ, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

«Εχουμε πληροφορίες κατά τις οποίες 52 άμαχοι χάθηκαν... από ένα βομβαρδισμό στην Σουρανταπούραμ. Δε γνωρίζουμε ποιος είναι υπεύθυνος και πώς έγιναν οι επιθέσεις, αλλά οι πληροφορίες προέρχονται από συνεργάτες μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκόρντον Ουάις του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοναδικό νοσοκομείο που βρίσκεται στην εμπόλεμη ζώνη εκκενώθηκε σήμερα Τετάρτη.

Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα προέβλεψε την «ολοκληρωτική ήττα» της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ «σε λίγες ημέρες», καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν εκεχειρία προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα πεδία των τελευταίων μαχών.

Στην τηλεοπτική ομιλία του επ' ευκαιρία της εθνικής επετείου της Σρι Λάνκα ο πρόεδρος Μαχίντα Ρατζαπάκσε δήλωσε ότι οι "σκιές της τρομοκρατίας έχουν σχεδόν εξολοθρευτεί", και υποστήριξε ότι οι τελευταίοι εναπομείναντες μαχητές της οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ Ιλάμ (LTTE) έχουν παγιδευτεί σε ένα κομμάτι ζούγκλας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. "Είμαι πεπεισμένος", συνέχισε, «ότι οι Τίγρεις θα ηττηθούν ολοκληρωτικά μέσα στις επόμενες ημέρες».

Η μαζική επιχείρηση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις το 2008 είχε στόχο την διάλυση του άτυπου μίνι-κράτους των Τίγρεων. Οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έχουν αποσπάσει το 98% του εδάφους που έλεγχαν οι αντάρτες. Περίπου 250.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί στην περιοχή, σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τους εορτασμούς της εθνικής επετείου για να διατρανώσει τη διαφαινόμενη στρατιωτική της νίκη, ξένες κυβερνήσεις πίεζαν να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον και ο Βρετανός ομόλογός της Ντέηβιντ Μίλιμπαντ κάλεσαν να υπάρξει μια «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» ώστε να επιτραπεί η εκκένωση των τραυματιών και των αμάχων και να εισέλθουν στην περιοχή οργανώσεις αρωγής.

Η κοινή αμερικανοβρετανική δήλωση από την Ουάσινγκτον σημειώθηκε μετά την έκκληση των διεθνών υποστηρικτών της Σρι Λάνκα - ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία και Νορβηγία - προς τους αντάρτες να διαπραγματευθούν τους όρους της συνθηκολόγησής τους, ή της παράδοσής τους, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω «άσκοπη αιματοχυσία». «Απομένει πιθανότατα μια βραχεία χρονική περίοδος έως ότου οι LTTE χάσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στο βορρά», ανέφεραν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή