Προβληματίζουν τα όπλα της επίθεσης στο Α.Τ. Κορυδαλλού

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 10:32
UPD:13:09
A- A A+

Προβληματίζουν την Αστυνομία τα νέου τύπου όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη χθεσινή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού, την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει «βαθιά ανησυχία για την αυξημένη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων» και «την ύπαρξη εσωτερικών ριζοσπαστικών οργανώσεων που διαπράττουν βίαιες ενέργειες στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μπορεί η μεθοδολογία της χθεσινής επίθεσης να παραπέμπει στον «Επαναστατικό Αγώνα», ωστόσο τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν διαφορετικά από εκείνα των προηγούμενων επιθέσεων της οργάνωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκεκριμένα, οι δράστες της επίθεσης πυροβόλησαν κατά του Α.Τ. με υποπολυβόλο τύπου Σκόρπιον και ένα πιστόλι 9 χιλιοστών και όχι με το υποπολυβόλο ΜΡ5 και το Καλάσνικοφ τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα».

Πλέον, η Αστυνομία «ποντάρει» στα στοιχεία που, όπως αναφέρουν ανώτεροι αξιωματικοί, εντόπιστηκαν στον τόπο της επίθεσης, προκειμένου να φθάσει στην ταυτοποίηση των δραστών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέταση της χειροβομβίδας (αμυντικού τύπου) που πέταξαν κατά του Α.Τ. οι δράστες, χωρίς όμως να εκραγεί. Σύμφωνα με πηγές της Αντιτρομοκρατικής, ήδη έχουν εντοπιστεί πάνω στη χειροβομβίδα χρήσιμα στοιχεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν.

REUTERS

Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 3:20 άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Βαρβάρας. Οι μολότοφ δεν εξερράγησαν και δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Επίθεση με βόμβες μόλοτοφ δέχθηκε και το Α.Τ. Κοζάνης. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άγνωστοι εκτόξευσαν στις 4:05 τα ξημερώματα τρεις βόμβες μολότοφ στο χώρο στάθμευσης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων του αστυνομικού τμήματος Κοζάνης, σε απόσταση μόλις 25 μέτρων από την κεντρική είσοδο του τμήματος. Η μία μολότοφ εξερράγη δίπλα σε περιπολικό και προκλήθηκε φωτιά, η οποία κατασβέστηκε άμεσα από τους αστυνομικούς, χωρίς να προκληθούν υλικές ζημιές.

Αυστηρή ανακοίνωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Βαθιά ανησυχία για την αυξημένη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων», εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη σχετική ενημερωτική του ιστοσελίδα, όπου περιλαμβάνονται πληροφορίες και για την Ελλάδα.

Στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι «όπως και άλλες χώρες που είναι μέλη της συνθήκης του Σένγκεν, τα ανοιχτά σύνορα της Ελλάδας με τους ευρωπαίους γείτονές της επιτρέπουν την ενδεχόμενη είσοδο και έξοδο τρομοκρατών».

Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για «ύπαρξη εσωτερικών ριζοσπαστικών οργανώσεων, που διαπράττουν βίαιες ενέργειες στην Ελλάδα, εναντίον ελληνικών και ξένων στόχων», ενώ επισημαίνεται ότι μετά την εξάρθρωση της «17Ν», «στην πορεία του χρόνου αναδείχθηκαν άλλες οργανώσεις, που συνέχισαν να δραστηριοποιούνται και έχουν επιτεθεί βίαια εναντίον ελληνικών και ξένων στόχων».

Στο σημείο αυτό σημειώνονται η επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2007, αλλά και η πρόσφατη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού κοντά στο Υπουργείο Πολιτισμού για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει και ένα βήμα παραπάνω στα σχόλιά του για τη χώρα μας, κάνοντας ειδική αναφορά στη συχνότητα των διαδηλώσεων και των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Όπως σημειώνεται, στην Ελλάδα οι απεργίες και οι διαδηλώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο, οι περισσότερες εκ των οποίων κινούνται εντός των ορίων του νόμου. Ωστόσο, υπογραμμίζεται, υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει, όπως μετά τον πρόσφατο θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που αποτέλεσε το έναυσμα για καταστροφές και συγκρούσεις.

Ορισμένες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, συνεχίζει η αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνονται σε περιοχές, στις οποίες συχνάζουν τουρίστες και για το λόγο αυτό το αμερικανικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι όταν υπάρχουν διαδηλώσεις, οι επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνονται και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου συνήθως συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές.

Τέλος, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, επισημαίνοντας ότι στην ελληνική αστυνομία δεν επιτρέπεται να εισέρχεται στους χώρους των δημόσιων πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα κάποιοι να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και να διαπράττουν εγκληματικές πράξεις στους χώρους αυτούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή