Ε.Ε.: Επιθυμία επίλυσης διαφορών Σλοβενίας-Κροατία

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 10:57
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί η Κροατία και η Σλοβενία να καταλήξουν σε συμφωνημένη λύση όσον αφορά τις συνοριακές διαφορές, ώστε η Κροατία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρόεδρός της, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Υπάρχει διμερές σλοβενο-κροατικό ζήτημα και εμείς επιθυμούμε οι δύο χώρες να το λύσουν. Εργαζόμαστε εντατικά με την Κροατία, ώστε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, αλλά εμείς επιθυμούμε σε αυτό το δύσκολο διμερές ζήτημα να επιτευχθεί συμφωνημένη λύση», τόνισε ο κ. Μπαρόζο μετά από τη χθεσινή συνάντηση στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο της Κροατίας, κ. Ίβο Σάναντερ.

Οι κ.κ. Μπαρόζο και Σάναντερ συμμετείχαν στη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην ερώτηση αν η Σλοβενία θα συνεχίσει να εμποδίζει τις κροατικές διαπραγματεύσεις ο κ. Μπαρόζο απάντησε: «Δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί. Αντί για αλληλοκατηγορίες πρέπει να βρούμε λύσεις».

Ο Κροάτης πρωθυπουργός συζήτησε με τους αρχηγούς των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο για την επίλυση του θέματος των σλοβενικών εμποδίων.

«Ήταν μία πολύ κουραστική, αλλά πολύ καρποφόρα μέρα. Κορυφή όλων ήταν η συνάντηση με τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», είπε ο κ. Σάναντερ μετά από την κλειστή συνάντηση.

Ο πρόεδρος της Κροατίας τόνισε ότι 10 ευρωβουλευτές έλαβαν το λόγο και τάχθηκαν υπέρ της κροατικής πρότασης να απεμπλακούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ζάγκρεμπ και να βρεθεί λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Αποδεκτή λύση είναι εκείνη που βασίζεται σε νομικά επιχειρήματα, σε διεθνείς συμβάσεις και γι αυτό υπάρχει όργανο του ΟΗΕ, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε ο κ. Σάναντερ.

Τόνισε δε ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο έλαβε απόφαση για τα θαλάσσια σύνορα Ρουμανίας - Ουκρανίας προσθέτοντας ότι «αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους Σλοβένους φίλους μας να σταματήσουν να εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις, να ολοκληρώσουν το έργο τους οι δύο κρατικές επιτροπές και να οδηγηθούμε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή