Πακιστάν: Φωτιά σε φορτηγά με προμήθειες έβαλαν οι Ταλιμπάν

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 10:59
A- A A+

Οι Ταλιμπάν στο βορειοδυτικό Πακιστάν έβαλαν φωτιά σε δέκα φορτηγά που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά πολεμοφοδίων και τροφίμων στη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική διοίκηση.

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει ιδιαίτερα συχνές οι επιθέσεις που έχουν στόχο πακιστανικά φορτηγά τα οποία μεταφέρουν επιμελητειακή βοήθεια για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό στρατό από το πέρασμα Χιμπέρ, τη σημαντικότερη δίοδο που συνδέει το Πακιστάν με το Αφγανιστάν.

«Ενοπλοι ισλαμιστές έριξαν βενζίνη σε ένα τερματικό σταθμό φορτοεκφόρτωσης το βράδυ της Τρίτης στην οδική αρτηρία του Λάντι Κοτάλ», 10 χλμ. από τα σύνορα, εξήγησε ο Ραχάτ Γκουλ, εκπρόσωπος των αρχών της περιοχής Χιμπέρ. «Μετά έριξαν ρουκέτες και οκτώ φορτηγά καταστράφηκαν από τη φωτιά, δύο άλλα υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν τα φορτηγά κατευθύνονταν στο Αφγανιστάν ή επέστρεφαν από εκεί.

Το πρωί της Τρίτης Πακιστανοί Ταλιμπάν ανατίναξαν γέφυρα πάνω σε αυτή την οδική αρτηρία με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία. Η γέφυρα έχει επισκευαστεί μερικώς και σήμερα επιτρέπεται η κυκλοφορία για τα ελαφρά οχήματα. Η διέλευση των φορτηγών θα επιτραπεί αργότερα σήμερα, ανακοίνωσε η τοπική διοίκηση.

Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού και των τροφίμων που προορίζονται για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ και τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό στο Αφγανιστάν διακινούνται μέσω του περάσματος Χιμπέρ, το οποίο έχει κλείσει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες ύστερα από επιθέσεις των Ταλιμπάν και επιχειρήσεις του στρατού.

Από το καλοκαίρι οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, στενοί σύμμαχοι των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και της Αλ Κάιντα, έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον σταθμών αποθήκευσης του ΝΑΤΟ και των αυτοκινητοπομπών στο πέρασμα Χιμπέρ. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αναγκάζονται να υπογράφουν συμφωνίες για τη μεταφορά της τροφοδοσίας και της επιμελητειακής βοήθειας από το βόρειο Αφγανιστάν, μέσω ορισμένων χωρών της κεντρικής Ασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή