Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ειρηνικής λύσης στο Ιράκ, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2002 13:39
A- A A+

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Πολ Γούλφοβιτς δηλώνει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επίσης το ενδεχόμενο ειρηνικής επίλυσης της ιρακινής κρίσης, παρά τις πολεμικές προετοιμασίες που έχουν διαπιστωθεί από πολλούς πολιτικούς παρατηρητές.

«Δεν θα ήταν υπεύθυνο να αντιμετωπίζουμε μόνο το χειρότερο ενδεχόμενο. Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν και προς μία πιό ευνοϊκή κατεύθυνση και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο κατά τρόπον ώστε να αποφύγουμε ανώφελους θανάτους Αμερικανών και Ιρακινών», αναφέρεται σε επιστολή του Πολ Γούλφοβιτς που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Washington Post.

«Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους δεν έχει ακόμη λάβει καμμία απόφαση για τη χρήση βίας για τον αφοπλισμό του Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής. Προσπαθούμε ακόμη να επιτύχουμε το στόχο αυτό με ειρηνικά μέσα, διότι υπολογίζουμε τους κινδύνους που ενέχει η χρήση βίας», λέει υπογραμμίζοντας ότι οι πολεμικές προετοιμασίες δεν είναι παρά το έσχατο σενάριο.

«Στο υπουργείο Αμυνας, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, έχουμε σκεφτεί συνετά εδώ και μήνες για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταρτίζονται συνετά σχέδια», γράφει.

Η επιστολή αυτή αποτελεί απάντηση στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας στις 18 Δεκεμβρίου το οποίο περιείχε δηλώσεις που αποδόθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεϊν θα κατέρρεε αμέσως μετά την εκδήλωση αμερικανικής επίθεσης.

«Αυτό δεν ήταν ποτέ δική μου θέση. Δεν είναι επίσης η άποψη των πολιτικών στελεχών του υπουργείου Αμυνας», λέει.

Ο Πολ Γούλφοβιτς αρνείται επίσης ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στο πολιτικό και το στρατιωτικό προσωπικό ως προς το θέμα ενδεχόμενης πολεμικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ, παρά το πλήθος των άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σχετικά στον Tύπο.

«Ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο στρατηγός Τόμι Φρανκς (διοικητής της CENTCOM και επικεφαλής ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ) έχουν ωθήσει τους άλλους να σκεφτούν όλες τις επιπλοκές από τη χρήση στρατιωτικής βίας. Ολα τα σημαντικά σημεία των στρατιωτικών προετοιμασιών έχουν γίνει αντικείμενο εντατικών συζητήσεων ανάμεσα στον Ράμσφελντ, τον Φρανκς, τον στρατηγό Ρίτσαρντ Μάγερς (αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων) και τον πρόεδρο. Δεν έχουν καμμία διαφωνία για το μέγεθος και το είδος των στρατιωτικών δυνάμεων που χρειάζονται σε περίπτωση που θα καταστεί αναγκαίος ο αφοπλισμός του Ιράκ δια της βίας. Ο πόλεμος είναι βάρβαρος, παρακινδυνευμένος και απρόβλεπτος: όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό δεν πρέπει να εμπλέκονται σε στρατιωτικές προετοιμασίες», γράφει ο Πολ Γούλφοβιτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή