Στο Μόναχο η επίσημη «πρώτη» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 11:56
A- A A+

Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, υπό τον αντιπρόεδρο, Τζόζεφ Μπάιντεν, στέλνει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μόναχο η Ουάσινγκτον, η οποία θα συμμετάσχει στην ετήσια διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, θα επιτρέψει επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να εκθέσουν την προτεραιότητα που δίνουν πλέον στο Αφγανιστάν, με κίνδυνο να ενοχλήσουν τους λιγότερο ενθουσιώδεις για τη δέσμευση αυτή ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Ο Τζόζεφ Μπάιντεν, πρώην γερουσιαστής και ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής, θα συνοδεύεται από τον Τζέιμς Τζόουνς, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικό απεσταλμένο στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν και τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων από τη Μεσόγειο μέχρι το Αφγανιστάν.

Στο Μόναχο «όλοι περιμένουν τα πρώτα τους μηνύματα», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μεταξύ των 300 προσωπικοτήτων που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη του Μονάχου θα περιλαμβάνεται η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, καθώς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που ευνοεί την προσέγγιση της Γαλλίας με την Ατλαντική Συμμαχία, καθώς και την ανάπτυξη της Ευρώπης της Αμυνας.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ραρ, ειδικό για τη Ρωσία στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων, η διάσκεψη του Μονάχου προσφέρει στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα μια ευκαιρία να σχεδιάσουν μια προσέγγιση μετά το τέλος της περιόδου Μπους.

Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στο Μόναχο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ, αλλά, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel , υπάρχει το ενδεχόμενο συμμετοχής την τελευταία στιγμή του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Πριν από δύο χρόνια, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε έλθει στο Μόναχο για να καταγγείλει με δριμύ τόνο την επιθετική και μονομερή πολιτική των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

«Εάν ο Μεντβέντεφ αποφασίσει να πάει στο Μόναχο, θα το ερμηνεύσω ως ενδεικτικό της πρόθεσης της Ρωσίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Δύση», κυρίως μετά τον πόλεμο της Γεωργίας, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ραρ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η νέα αμερικανική κυβέρνηση είναι πιθανόν να εκμεταλλευθεί τη διάσκεψη του Μονάχου για να ανακοινώσει μορατόριουμ για την εγκατάσταση αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην κεντρική Ευρώπη.

«Αυτό που έκανε ο Κλίντον με την Πρωτοβουλία Στρατηγικής Αμυνας (SDI) του Ρέιγκαν, μπορεί ο Ομπάμα να το κάνει με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας», λέει ο Γιόζεφ Γιάνινγκ του ιδρύματος Bertelsmann, αναφερόμενος στην εγκατάλειψη του προγράμματος «Πόλεμος των Αστρων».

Παρών στο Μόναχο θα είναι επίσης ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται να έχει συνομιλίες με τους Αμερικανούς, αν και τα αμφιλεγόμενα προγράμματα - πυρηνικό και διαστημικό- του Ιράν θα συζητηθούν κατά τη διάσκεψη.

Η Μόσχα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με το αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη συστήματος πυραύλων αναχαίτισης στο έδαφος της Πολωνίας και συστήματος ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία.

Το Αφγανιστάν αναμένεται επίσης να κυριαρχήσει στις εργασίες της διάσκεψης του Μονάχου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευθεί ότι το Αφγανιστάν θα γίνει η κύρια προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής και ότι θα ενισχύσει με δύναμη 20.000-30.000 αμερικανικών στρατιωτών τις εκεί στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Στο Μόναχο, είναι πιθανόν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν από τους ευρωπαίους συμμάχους τους να στείλουν επίσης στρατιωτικές ενισχύσεις, αίτημα που δεν αναμένεται να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή