«Οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν expost de facto αναγνώριση»

Δηλώσεις του προέδρου της Βουλής της Τσεχίας
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 13:06
UPD:13:09
A- A A+

Την expost de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους επιδιώκουν οι Τουρκοκύπριοι, με στόχο μια ομοσπονδία που θα στηρίζεται σε δύο ισότιμα κράτη με ίδιο πολιτικό status, εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής της Τσεχίας, Μίλοσλαβ Βλτσεκ.

Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στην Πράγα του προέδρου της Κυπριακής Βουλής Μάριου Καρογιάν, ο πρόεδρος της Βουλής της Τσεχίας δηλώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, για λόγους απόλυτα κατανοητούς, δεν αναγνώρισε ποτέ τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» και έτσι αντιλαμβάνεται την επανένωση της νήσου ως μία δικοινοτική ομοσπονδία με μία κρατική οντότητα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο γκρεμός, ή ο χάνδακας, αν θέλετε, μεταξύ μιας λειτουργικής ομοσπονδίας και μιας μορφής χαλαρής συνομοσπονδίας, μπορεί να γεφυρωθεί, εάν επιδειχθεί επαρκής πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές», σημειώνει ο κ. Μίλοσλαβ Βλτσεκ.

Παράλληλα, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των θαλάσσιων ερευνών στην κυπριακή Οικονομική Ζώνη, όσο και για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, αναφορικά με το θέμα του αγωγού Νabucco και της ενταξιακής πορείας της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή